Actualitate Cultura

Biserică istorică din Maramureș, prăbușită sub greutatea zăpezii – FOTO

Cantitatea foarte mare de zăpadă care a căzut în ultimele zile în Maramureș a transformat într-un morman de lemne și pamant o biserică. Starea foarte proastă în care se afla deja precum și cantitatea mare de zăpadă căzută în această iarnă au pus la pământ biserica de lemn din Buteasa.

Despre acestă biserică se cunosc puține. În 1900 se considera că biserica își are începuturile în anul 1680. Cert este faptul că forma actuală a bisericii datează din cursul secolului al XIX-lea când, cel mai probabil, biserica a fost reclădită. Un document lipit pe masa altarului amintește momentul consacrării ei de către episcopul Ioan Lemeni: vara anului 1839. Ultimele lucrări de renovare consemnate pentru secolul al XIX-lea au fost în anul 1898.

Pe întreg parcursul secolului al XVIII-lea a fost amintită existența unei biserici în Buteasa. Starea deplorabilă în care se află astăzi biserica, cu tencuiala picată, oferă totuși oportunitatea cercetării mai ușoare a acestei construcții. Se poate observa astfel că cel puțin pentru absida altarului și în partea superioară a ferestrelor au fost folosite lemne provenite de la o altă construcție, fiind vorba probabil de vechea biserică a satului. De altfel, pe unele dintre aceste elemente refolosite se disting semne/numere specifice unei mutări anterioare. Această constatare se potrivește cu tradiția locală care reține faptul că la ridicarea actualei biserici au fost folosite lemne de la vechea biserică adusă cândva, la o dată necunoscută, din Pustă – vechea vatră a satului.

Reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Maramureș au fost deja acolo și spun că vor lua măsuri de urgență.

„La Buteasa, de Ziua Culturii Nationale, cu Laura Zaharia. Biserica a fost sustinuta de bunul Dumnezeu pana acum. A venit randul oamenilor, desi e atat de tarziu… Avem autorizatia de construire in regim de urgenta, avem mester, inginer si arhitect care lucreaza la un deviz si cat de curand se va consolida turnul. Episcopia, primaria Somcuta Mare si Consiliul Judetean ne vor ajuta si ei. Iar restaurarea bisericii se va face!”, spun reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Maramureș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *