![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
In atentia consilierilor locali va ajunge cat de curand un proiect cu privire la preluarea de catre Consiliul Local Baia Mare a tuturor bazelor sportive aflate in administrarea Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Maramures (DJSTMM). Aceasta „mutare” ar face parte din Strategia de Dezvoltare a Sportului Baimarean in perioada 2012-2020, care urmeaza sa fie adoptata de consilieri in acest an. „Coafarea” acestor baze sportive, astfel incat sa asigure conditiile necesare atat pentru performanta, cat si pentru practicarea sportului de masa in conditii civilizate, acesta este scopul marturisit de primarul Catalin Chereches. In cazul in care acordul intre parti va exista si transferul se va realiza, atunci reprezentantii DJSTMM isi vor lua masurile de precautie cu privire la trei aspecte: pastrarea destinatiei bazelor sportive, modernizarea lor astfel incat sa poata gazdui inclusiv competitii internationale si, in fine, stabilirea unor tarife pe care cluburile sa si le poata permite.
Catalin Chereches se pare ca doreste nu numai sa fie primarul orasului Baia Mare, ci viseaza sa conduca a doua capitala a sportului romanesc. Asa se explica dorinta lui de a reabilita bazele sportive existente astfel incat acestea sa ajunga sa poata gazdui nu numai competitii nationale, cat si internationale. „Am pregatit o hotarare de Consiliu Local, pe care o vom prezenta comisiilor de specialitate si, ulterior, spre aprobarea Consiliului Local, privind preluarea tuturor bazelor sportive apartinand Directiei Judetene de Sport si Clubului Municipal si va fac o succinta enumerare: sala sporturilor, bazinul de inot, strandul municipal, vechea sala de sport, terenul de atletism si terenul de rugby, inclusiv Hotelul Sport, bazinul descoperit. Si asta pentru ca dorim sa asiguram baze sportive civilizate la nivelul municipiului Baia Mare, baze sportive unde sa se poata faca performanta. Dorim sa investim, dar dorim si sprijinul Guvernului Romaniei pentru a ne acorda in proprietate aceste baze sportive pentru a putea sa alocam resurse pentru reabilitarea lor”, a anuntat azi primarul Catalin Chereches.
Pasii de urmat au fost explicati – pentru eMaramures – de Corneliu Savoiu, directorul DJSTMM: „Procedura de elaborare a hotararii de Guvern privind transferul bazelor sportive din proprietatea statului in proprietatea publica a Primariei este demarata de Primarie, cu aprobarea prealabila a Consiliului Local. Dar proiectul de hotarare de Guvern se elaboreaza si se aproba cu acordul partilor. Deci pentru transferul bazelor din proprietatea publica a statului in proprietatea publica a Primariei este nevoie de acordul Primariei, respectiv cel al Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret sau al Ministerului Tineretului si Sportului. Institutia noastra nu este practic implicata in toata aceasta procedura, asa ca nu trebuie sa ne dam sau sa nu ne dam acordul”.
Daca hotararea se aproba si dupa ce este publicata in Monitorul Oficial, transferul bazelor sportive din proprietatea statului in cea a Primariei Baia Mare se realizeaza prin incheierea unui protocol, mai precis a unui proces de predare – primire dintre fostul proprietar si noul proprietar, care, practic, specifica in ce conditii se realizeaza transferul. „In acel moment, pentru ca protocolul respectiv se va incheia intre Primaria Baia Mare – Consiliul Local Baia Mare si Directia Judeteana pentru Sport Maramures, in prezenta reprezentantilor Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret, ne putem spune si noi punctul de vedere. Eu ce va pot spune este ca in momentul in care se va realiza transferul, ne vom lua absolut toate masurile privind trei aspecte asupra carora noi insistam. In primul rand sa se pastreze destinatia bazelor sportive existente si a terenurilor aferente bazelor respective. In al doilea rand, sa existe un plan pe cel putin cinci ani de zile de reabilitare a bazelor existente in asa fel incat aceste baze sa poata gazdui competitii de nivel national si international. Al treilea aspect care este important din punctul nostru de vedere este ca accesul sportului de performanta si de masa in aceste baze sa aiba loc in conditii decente: avand la baza unele criterii de departajare, sa fie puse la dispozitie aceste baze catre structurile sportive chiar si cu titlu de gratuitate„, a mentionat pentru eMaramures Savoiu.
Acesta a informat ca, in tara, exista atat exemple pozitive in initiative similare, cat si negative, in cazul acestora din urma autoritatile locale fiind depasite de costurile presupuse de intretinerea bazelor sportive. „Costurile privind gazul, curentul si apa, intr-un an de zile, la toate bazele noastre sportive, se situeaza undeva in jurul sumei de un milion de lei noi. Fara reparatii capitale, reparatii curente etc., doar intretinerea„, a spus Savoiu.
„In strategia pe care noi o vom adopta in acest an vom vorbi despre modul in care vom dori in continuare sa dezvoltam alte zone si facilitati privind sportul la nivelul municipiului Baia Mare pe o perioada de opt ani. Sunt chestiuni de ordin strategic, inclusiv centre de excelenta pe care dorim sa le facem in acord cu Ministerul Invatamantului si cu Clubul Sportiv Scolar 2. Dorim sa le acordam un teren pentru aceste centre de excelenta. In urmatorii opt ani, vom genera la nivelul municipiului Baia Mare o noua baza sportiva in care sa avem facilitati la nivel european„, a mai adaugat primarul la capitolul baze sportive.
Foto (c) eMaramures.ro.
Sursa: Ramona-Ioana Pop