Anularea indemnizatiei acordate luptatorilor pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989 va fi mentinuta, sustine Guvernul, in pofida protocolului semnat in 20 ianuarie, intre reprezentantii Blocului National al Revolutionarilor si conducerea PDL.
Astazi, 24 ianuarie, la sediul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din decembrie 1989 a avut loc o sedinta a Colegiului Revolutionarilor, la care baimarenii au fost reprezentati de catre presedintele Asociatiei „22 Decembrie”, Adiel Florian.
In sedinta Colegiului Revolutionarilor, care se desfasoara in acest moment la sediul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din decembrie 1989, se incearca gasirea unor solutii pentru acordarea si in acest an a indemnizatiilor „luptatorilor pentru victoria Revolutiei”.
La sfarsitul anului trecut, Camera Deputatilor a adoptat Legea 410/2011, care prevede ca indemnizatia eroilor-martiri si luptatorilor care s-au remarcat la Revolutia din decembrie 1989 nu se acorda anul urmator. In urma protestelor revolutionarilor, in 20 ianuarie, conducerea PDL (Ioan Oltean si Mircea Toader) si reprezentantii Blocului National al Revolutionarilor (George Costin, Teodor Maries, Nicolae Banutoiu si Victor Grigorescu) au semnat un protocol care convenea ca „se va identifica de indata solutia financiara pentru plata indemnizatiilor reparatorii” a revolutionarilor, „fara a fi afectat bugetul alocat pe anul 2012”.
La sedinta Colegiului Revolutiuonarilor a fost convocat si Adiel Florian, presedintele Asociatiei „22 Decembrie” din Baia Mare. Acesta a declarat ca inca nu s-a luat o decizie finala privind indemnizatia lunara acordata celor care s-au remarcat in timpul revolutiei prin fapte deosebite, in Baia Mare fiind in aceasta situatie doar sase membrii ai asociatiei.
„Suntem convocati toti aici (n.r., la sediul SSPR), inca totul este incert. Inca nu se stie nimic, povesti cu calu’ rosu. Se discuta aprins. Daca o sa ne dea banii, bine, daca nu… nu. In Baia Mare, membrii ai asociatiei noastre mai sunt sase – eram sapte, cu regretatul Calin Vintila -, de restul din Maramures, cei care au murit sau alte persoane care nu fac parte din asociatie, nu stiu”, a precizat Florian.
Indemnizatiile in cauza sunt atribuite celor care “au mobilizat si au condus grupuri sau multimi de oameni, au construit si au mentinut baricade impotriva fortelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanta vitala pentru rezistenta regimului totalitar si le-au aparat pana la data judecarii dictatorului, in localitatea unde au luptat pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989, precum si celor care au avut actiuni dovedite impotriva regimului si insemnelor comunismului intre 14 si 22 decembrie 1989”.
Conform legii, pana la sfarsitul anului trecut, indemnizatia lunara se calcula prin aplicarea coeficientului de 1,10 la salariul mediu brut pe economie si insuma 2.224 lei. Conform noi legi, revolutionari isi pastreaza facilitatile (prioritate la asigurarea unei locuinte din fondul locativ social, cumpararea sau inchirierea unui spatiu comercial, atribuirea a 1.000 mp de teren in extravilan si a 500 mp in intravilan, scutire de plata taxelor si impozitelor, pensionarea cu cinci ani inainte de implinirea varstei standard etc.).
Sursa: Catalin Vischi