Celebrul Bal al Operei din Viena (Opernball), ce are loc in aceasta seara, 16 februarie, in capitala austriaca, a reunit oameni politici, actori, artisti si sportivi. Dominik Meyer, directorul Operei de Stat vieneze, s-a aratat deosebit de incantat de felul in care a decurs organizarea balului, precum si de cele doua puncte forte ale institutiei pe care o conduce, respectiv baletul si orchestra. Meyer a marturisit ca punctul culminant al editiei din acest an il constituie prezenta sopranei romance Angela Gheorghiu. Aceasta a ales, impreuna cu organizatorii, sa deschida balul cu „Habanera” din opera Carmen a lui Georges Bizet si „I Could Have Danced All Night” din musicalul „My Fair Lady”.
„Noul director al operei, Dominik Meyer, m-a convins sa vin si pur si simplu nu am putut refuza invitatia. Sunt onorata si ma bucur sa pot lua parte la editia din acest an a Balului Operei, sa ma simt bine si sa pot admira atatea rochii frumoase”, a declarat celebra soprana.
Si in 2012, ca in fiecare an, la bal au fost invitate personalitati de renume mondial. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, si sotia acestuia, premierul croat Zoran Milanovic si ministrul suedez de externe, Carl Bildt, sunt cativa dintre invitatii demnitarilor austrieci. De asemenea, pe lista invitatilor s-au regasit topmodelul Helena Christensen, 43 de ani, si Oona Castilla Chaplin, nepoata lui Charlie Chaplin.
Omul austriac de afaceri Richard Lugner, in varsta de 79 de ani, care invita in fiecare an celebritati de talie mondiala la Balul Operei, a ales sa fie insotit de Roger Moore, fostul star din seria de filme cu James Bond, si de actrita daneza Brigitte Nielsen. Printre personalitatile invitate de Lugner la editiile trecute ale balului s-au numarat Andie MacDowell, Faye Dunaway, dar si Paris Hilton sau Karima El Mahroug, tanara marocana cunoscuta sub numele de Ruby, care a declansat scandalul sexual in care a fost implicat fostul premier italian Silvio Berlusconi.
Restaurantele de lux Sacher si Korso, insarcinate prin traditie cu elaborarea complicatului meniu al balului, ii vor delecta pe invitati cu meniuri de exceptie, constand, printre altele, in homar de Bretania cu avocado si creson, Pot au feu, prajituri Valrhona si 12 feluri de preparate din carne. Meniul a fost pregatit in amanunt cu cateva luni inainte de organizarea balului, iar in cazul in care un fel de mancare nu a fost pe placul criticilor degustatori, acesta a fost schimbat pe data. Rezultatul este ca in acest an, meniul este mult mai bogat ca de obicei, continand orice, de la consomme la vitel cu trufe si ravioli si celebra prajitura Tanariva. In cazul in care un oaspete va avea dorinte culinare speciale, care nu se regasesc in meniu, personalul restaurantului va improviza pe loc respectivul fel de mancare.
Balul Operei din Viena este binecunoscut in intreaga lume ca fiind cel mai important eveniment al traditionalului sezon austriac al balurilor. Opernball este un eveniment muzical de exceptie ce are loc la sfarsitul carnavalului si imbina cultura de calitate cu divertismentul, fiind in acelasi timp si o excelenta ocazie de socializare pentru artisti, politicieni, magnati financiari si iubitori de valsuri.
Primele baluri vieneze au fost organizate de Opera imperiala aflata langa Kärntnertor de catre artistii angajati ai operei in perioada imediat urmatoare Congresului de la Viena (1814-1815).
Primul bal oficial al Operei, sub numele pe care il cunoastem astazi, a avut loc in 1935. Pe parcursul anilor, la Opera de Stat din Viena s-au organizat 55 de baluri. Interesul international s-a amplificat, numarul de vizitatori crescand de la an la an. In plus, evenimentul este acoperit de presa scrisa, cea online, dar si posturi de televiziune din Europan, Japonia si Statele Unite.
Sursa: Agerpres