Rusia a avertizat astazi, 6 octombrie, ca ar putea inceta cooperarea cu Statele Unite pe tema scutului antiracheta din Europa, condamnand Washingtonul pentru ca ia decizii „fara discutii colective” si ignora opiniile partilor interesate, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica.
„Daca acest lucru continua, sansa creata la summitul NATO-Rusia din Lisabona de a transforma scutul antiracheta dintr-o zona de confruntare intr-o zona de cooperare s-ar putea pierde”, a afirmat Ministerul rus al Afacerilor Externe, intr-un comunicat.
Rusia a emis acest comunicat dupa ce Washingtonul si Madridul au convenit miercuri sa mobilizeze mai multe crucisatoare ale Fortelor navale americane in Spania, in cadrul scutului antiracheta.
Ministerul rus de Externe si-a exprimat preocuparea fata de acest acord care prevede mobilizarea pe teritoriul spaniol a patru nave dotate cu interceptori de racheta de tip SM-3 si cu sistemul antiracheta Aegis, relateaza agentia Interfax, in pagina electronica.
„Noul pas al Statelor Unite spre implementarea asa-numitei abordari adaptive pentru construirea unui sistem de aparare antiracheta in Europa nu poate decat sa ne alarmeze, deoarece potentialul antiracheta american in spatiul european este deja marit semnificativ in prima faza a implementarii sale”, a precizat ministerul, in comunicatul publicat joi pe site-ul sau.
„Consideram inacceptabila abordarea de tip «fapt implinit» a SUA fata de instalarea unui sistem de aparare antiracheta in Europa, cu decizii care pot afecta securitatea si stabilitatea in zona euro-atlantica, luate fara discutii colective si fara a tine cont de opinia tuturor tarilor interesate”, a adaugat ministerul.
Spania a fost de acord sa participe la scutul antiracheta al NATO acceptand sa primeasca o nava militara americana echipata cu interceptori, au anuntat miercuri oficiali din cadrul Aliantei Nord-Atlantice. Nava, echipata cu sistem de lupta Aegis, va fi mobilizata la baza navala americana de la Rota (sudul Spaniei), potrivit unui oficial american de rang inalt.
Sursa: Mediafax