Oalele si canile de lut, care sunt smaltuite – dupa tehnica traditionala – cu plumb, dauneaza grav atat sanatatii olarilor, cat si a celor care consuma alimente acide din ele, motiv pentru care ar trebui interzise de la comercializare, dar si in cramele si restaurantele cu specific romanesc, a declarat, la Sibiu, cercetatorul Horst Klusch, de la Centrul Judetean pentru Conservarea si Valorificarea Creatiei Populare ”Cindrelul Junii” Sibiu.
Cercetatorul sibian, de profesie chimist, a sustinut ca, in acest an, a testat medical 11 din 24 de olari prezenti la targul specializat de la Sibiu, iar concluzia este ca 99% dintre acestia au valori prea mari de plumb in organism. Horst Klusch recomanda ca olarii autohtoni sa nu mai foloseasca smaltul de plumb importat din alte tari, dupa ce in urma cu trei ani a incetat productia acestuia la Baia Mare.
”Ar trebui si la noi interzis smaltul de plumb la produsele facute de olarii romani, asa cum se intampla si in alte tari europene. Recomandam fie ca arderea sa se faca la temperaturi mult mai mari, fie sa se renunte la traditie si sa se foloseasca o noua tehnica de smaltuire. Smaltuirea cu plumb face ca olarii sa moara mai repede fata de alte persoane, iar cei care consuma alimente acide, precum vinul, din aceste oale ar putea avea probleme de sanatate in timp”, a precizat Horst Klusch.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult