Vezi VIDEO
In mai putin de doua saptamani, soferii care vor sa scape de amenzi trebuie sa inlocuiasca anvelopele de vara. Incepand cu 1 noiembrie, politistii vor demara controale in trafic pentru a vedea daca se respecta prevederile legii si daca masinile sunt dotate corespunzator pentru a circula in siguranta pe zapada. Atentie insa! In cazul in care, zilele acestea, apar primii fulgi de nea sau gheata pe carosabil, oamenii legii pot sa aplice deja sanctiuni.
Angajatii service-urilor si vulcanizarilor din Baia Mare spun ca soarele de afara i-a facut pe proprietarii de autoturisme sa uite ca iarna e aproape. Numarul soferilor care au cerut din timp schimbarea cauciucurilor de vara cu cele de iarna este mic comparativ cu alti ani. In ultimele zile, solicitarile au inceput sa se inmulteasca, insa mecanicii spun ca abia dupa prima ninsoare vor fi cu adevarat solicitati.
„Acum, avand in vedere ca vremea e frumoasa, in medie, avem la 20-25 de clienti, in vreme ce in plin sezon avem si 60 de clienti pe zi. Traim in Romania iar lumea e obisnuita sa se inghesuie abia cand zapada isi va face aparitia… Pana atunci nu se vor agita. De multe ori e depasit si termenul pentru montarea cauciucurilor, 1 noiembrie, pentru ca sunt multi care doresc intr-un timp foarte scurt sa fie schimbate”, a declarat pentru, eMaramures, Marius Lungu, director comercial al unei vulcanizari din oras.
Preturile anvelopelor de iarna au crescut fata de anul trecut. Media e de 200 – 300 de lei pentru un cauciuc, suma la care se adauga pretul de montare, care e intre 50 si 90 de lei. Angajatii din cadrul firmelor de profil spun ca, data fiind criza economica, soferii sunt tentati sa aleaga cele mai ieftine produse, chiar daca acestea nu sunt de cea mai buna calitate.
„Pentru a fi siguri ca avem masina echipata cu anvelope de iarna corespunzatoare, trebuie sa avem inscriptia obligatorie M+S si indicativul de zapada – acel fulg care ne indica faptul ca anvelopa este facuta pentru iarna. Daca omul opteaza opentru o varianta mai ieftina, trebuie sa aiba obligatoriu indicatorul M+S. Nu e o problema daca ne lipseste indicatorul fulgului, nu suntem amendati”, a explicat Marius Lungu.
Conform legii, soferii sunt obligati sa echipeze autovehiculele cu anvelope de iarna, lanturi si alte echipamente specifice in cazul in care circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei. In cazul vehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al celor de transport persoane cu mai mult de noua locuri pe scaune, masina trebuie sa aiba anvelope de iarna pe axele de tractiune si sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.
Cei care nu respecta dispozitiile primesc de la 9 la 20 de puncte-amenda, respectiv intre 600 si 1.400 de lei sanctiune. Politistii pot retine inclusiv certificatul de inmatriculare al masinilor.
Sursa: Anca Popescu Glodan