justiție

Au fost „haiduci”, acum plătesc. Ce au decis azi magistrații Tribunalului Maramureș în cel mai „greu” dosar din Borșa

În plin Post al Paștelui, membrii Asociației Composesorale Borșa primesc lovitură după lovitură. Numeroasele demersuri făcute de Matei Mihali &Co pentru a pune mâna pe cele 17.000 de hectare de pădure au și consecințe: aproape în fiecare zi instanțele din țară se pronunță și nu în favoarea lor.

Biroul primarului din Borşa a fost spart. Cine a demontat uşa şi ce a dispărut din încăpere – VIDEO

Astfel, marți, 2 aprilie magistrații Tribunalului Maramureș au admis cererea formulată de Orașul Borșa și Comisia Locală de Fond Funciar Borșa, ambele reprezentate prin primar, de a anula procesul verbal întocmit de executorul judecătoresc pe data de 17 mai 2018. 

„Admite în parte apelul formulat de către apelantele O.B.prin primar şi C.L.F.F.B., reprezentată prin primar, împotriva sentinţei civile nr.412/11.03.2018 dată de Judecătoria Dragomireşti în dosarul civil nr.990/336/2018, pe care o schimbă în parte în sensul că: Admite în parte contestaţia la executare formulată de către contestatoarele Orașul Borșa şi Comisia Locală de Fond Funciar Borșa, prin primar în contradictoriu cu Amiculesei Radu Cătălin, reprezentată prin preşedinte M.M. Anulează procesul verbal încheiat la data de 17.05.2018 de executor judecătoresc Amiculesei Radu Cătălin, precum şi toate actele de executare silită ulterioare acestui proces verbal, din cadrul dosarului de executare silită nr.29/2018 al BEJ A.R. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei atacate, care nu sunt contrare prezentei decizii. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, azi 02.04.2019”, se arată în minută.

Grevă în primăria Borşa. Angajaţii refuză să mai muncească

Dosarul a fost deschis după ce în luna mai a anului trecut, în timp ce se demola vechea casă în care a funcţionat încă doi ani după al Doilea Război Mondial sediul composesoratului din oraş au fost descoperite mai multe acte vechi, majoritatea scrise în limba maghiară.  Din acestea reiese că vechiul Composesorat Nobil Borşa ar deţine doar  6.036 hectare de pădure şi nicidecum peste 17.000 ha aşa cum au solicitat din partea statului de-a lungul anilor de procese.

Sigiliu pe birourile din primăria Borşa. Angajaţii rămân în grevă pe termen nelimitat – FOTO

Potrivit unei sentinţe judecătoreşti, membrii Composesoratului au obţinut dreptul de a studia respectivele acte şi de a le copia, astfel că însoţiţi de un executor judecătoresc s-au prezentat la Primăria Borşa pentru a pune sentinţa în aplicare, fără niciun fel de înştiinţare prealabilă însă. Au spart biroul primarului și au fotografiat toate actele care le-au căzut în mână. 

Practic din biroul primarului nu a dispărut niciun document însă “operaţiunea”  a fost un şir lung de ilegalităţi. Astfel, potrivit art. 8 lit. a din Ordinul nr. 2861/2009 al Ministrului Finanțelor Publice, “înainte de începere a operațiunii de inventariere se ia de la persoana responsabilă de gestiune o declarație scrisă din care să rezulte locul de depozitare al bunurilor aflate în custodie, respectiv dacă acestea sunt depozitate și în altă parte, aspecte cu privire la bunurile aflate în custodie/gestiune, declarația semnându-se în fața comisiei de inventariere”

Ce spune primarul din Borşa despre situaţia din primărie

Potrivit dispozițiilor Ordinului 2861/2009 al Ministrului Finanțelor Publice, „gestionarul participă în mod obligatoriu la lucrările de inventariere și doar în ipoteza în care acesta nu se prezintă la data și ora fixată pentru începerea operațiunilor de inventariere, comisia de inventariere poate să a aduce la cunoştinţă de îndată, în scris, despre reprogramarea inventarierii ce trebuie să se efectueze, indicând locul, ziua și ora fixate pentru începerea operațiunilor de inventariere”, aşa cum scrie în art. 8 lit. g din Ordinul 2861/2009.

Mai mult, cei care au pătruns în încăpere şi au fotografiat documentele din biroul lui Timiş au avut acces la documente secrete şi acest lucru a avut consecințe pentru cei care au încălcat legea. Mai mult, operaţiunea s-a desfăşurat în afara orelor de program, în condiţiile în care astfel de acţiuni se pot petrece doar în timpul programului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *