![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Daca in urma cu sute de ani, tatuajele erau considerate tabu – triburile de salbatici foloseau desenele pe piele pentru a desemna „castele” sau pentru a marca trecerea la maturitate, in secolele 14 – 18 erau o modalitate de identificare a sclavilor, iar in Romania comunista puscariasii isi insemnau stangaci pe corp numele iubitelor – astazi, ele au capatat o alta semnificatie, devenind mai curand o moda. Tinerii care isi tatueaza pielea vor inainte de toate sa fie „in trend”. In acelasi timp, multi recunosc ca, in momentul in care isi deseneaza corpul, traiesc o placere extrema, amestecata cu durere, care cu timpul se poate transforma chiar… in dependenta. Altii spun ca o fac pur si simplu pentru a soca. Exista insa oameni care au ridicat tatuajele la rang de arta, facand din desenatul corpului un mod de viata. Este cazul deja cunoscutului „tatoo artist” Otto, din Baia Mare, pentru care tatuatul este „cea mai faina meserie din lume”.
Pentru unii tineri maramureseni, tatuajul a devenit o adevarata pasiune. Asta pentru ca semnul ramane imprimat pe piele pentru totdeauna, iar momentul in care isi deseneaza corpul este trait… la maximum.
„In mare parte sunt episoade din viata care vreau sa calatoreasca cu mine pana la sfarsit, iar restul sunt idei de moment”, explica Christian Moraru, un impatimit care isi face cel putin un tatuaj pe an.
Tanarul recunoaste ca, odata ce a inceput sa se tatueze, dorinta de a repeta experienta revine obsesiv, aproape ca o boala. „Da, e o boala. E un drog, precum spuneam. E dorul de a trece prin aceleasi stari, durerea tatuajului, disconfortul”, explica el.
Totodata, baimareanul, tatuat de la gat si pana la glezne, marturiseste ca ii place sa socheze, dar in acelasi timp este constient de riscurile pe care le poate implica acest lucru. El recunoaste ca au existat momente in care a avut de suferit din cauza tatuajelor sale.
„Am fost la un interviu pentru un job si, in timp ce povesteam, respectivul se uita la tatuaje, numai la ele se uita. Probabil se gandea: il iau, nu-l iau… Bineinteles, pana la urma, nu m-au luat. Nu stiu daca au fost tauajele de vina…”, povesteste Christian Moraru.
Daca pentru cei care se tatueaza, desenele au semnificatii mai mult sau mai putin importante, pentru cel care le realizeaza, orice tatuaj este special. Otto, unul dintre putinii baimareni care a facut dintr-un hobby o meserie, a obtinut premii la concursuri internationale, unde au participat artisti tatuatori din toata lumea. Ultimul premiu l-a castigat la Sibiu, unde a obtinut locul I la sectiunea tatuaje color.
Baimareanul in varsta de 29 de ani spune ca primul desen pe piele pe care l-a realizat a fost cand avea 15 ani, iar „victima” i-a fost un prieten. „Aveam 15 ani. Unul pe altul ne-am tatuat. El pe mine, eu pe el, si n-a iesit nimic. Bine ca n-a rezistat”, spune el amuzat.
Baimareanul, considerat unul dintre cei mai buni in bransa, realizeaza tatuajele dupa fotografiile pe care le face singur ori dupa picturi sau desene. Spune ca ii displace atunci cand i se cere sa faca tatuaje dupa un model deja folosit.
„Nu prea lucrez dupa flash-uri. Flash-urile sunt chestiile alea desenate pe internet pe care le gaseste toata lumea. Sunt tot felul de cranii strambe si oameni cu ochii in X. Lucrez dupa fotografii si imi place sa fac dupa ale mele. Am reusit sa fac modele unice, desenate direct pe piele”, explica el.
Artistul, care povesteste ca a ramas corigent la desen pentru ca nu a vrut sa deseneze ce i s-a cerut, spune ca are cea mai frumoasa meserie din lume.
„Eu zic ca e cea mai faina meserie din lume si prefer sa fiu cu mai putini bani dar sa fiu fericit la locul de munca. Sa ma trezesc cu superplacere dimineata cand stiu ca am ceva fain de facut”, se destainuie artistul.
Totusi, el crede ca practicand aceeasi meserie in strainatate, ar putea castiga chiar de 20 de ori mai bine decat in Romania, fapt ce l-ar putea determina sa paraseasca la un moment dat tara.
Otto lucreaza in bransa de 14 ani si spune ca tatuajul cel mai mare pe care l-a realizat nu a fost si cel mai dificil. Daca pentru a face un desen pe tot spatele unei persoane i-a luat aproximativ 20 de ore, un desen mult mai complex dar care acopera doar suprafata piciorului intre genunchi si glezna a avut nevoie de… 40 de ore de munca. Preturile variaza in functie de mai multi factori. Un desen color de dimensiuni medii (cat palma) poate sa coste pana la 300 lei.
Sursa: Angela Sabau