Miscarea seismica, cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter, s-a inregistrat in regiunea indoneziana Yogyakarta, din insula Java. Epicentrul sau a fost localizat la 37,6 kilometri sud de cetatea indoneziana Yogyakarta. Zonele cele mai afectate sunt Bantul, unde au murit peste 2.000 de persoane, Sleman, Gununkidul si Kulonrogo. Potrivit declaratiilor martorilor, Bantul a fost distrus si „nici macar o casa nu mai este in picioare”.
Guvernul indonezian a ordonat trimiterea de urgenta a unor corturi de campanie, apa potabila, mancare si medicamente in taberele sinistratilor, aflate la poalele vulcanului Merapi, situate la numai 30 de kilometri de Yogyakarta. Presedintele Susilo Bambang Yudhoyono, care a vizitat sambata zonele afectate, a cerut autoritatilor sa "acorde prioritate evacuarii persoanelor ranite si a cadavrelor victimelor".
Un vulcanolog a explicat ca miscarea telurica nu s-a datorat vulcanului Merapi, dar a spus ca activitatea acestuia s-a intensificat dupa seism.
In 26 decembrie 2004, un seism si mai puternic decat cel de sambata si care s-a produs in largul insulei indoneziene Sumatra, a provocat un tsunami gigant care a facut circa 220.000 de morti in peste zece state, intre care peste 165.000 in Indonezia.
Sursa: Meda Muntean
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult