Vezi VIDEO
Grupa antiterorista si de actiuni speciale din cadrul Detasamentului de jandarmi Mobil Baia Mare a desfasurat astazi, 16 ianuarie, doua exercitii de interventie in cazul unor situatii care pot deveni oricand reale. La pregatirea jandarmilor au luat parte si cativa copii de la Gradinita „Otilia Cazimir” din Baia Mare, care au ramas impresionati de modul de desfasurare a actiunii. Echipa de interventie s-a pozitionat in formatie si, la semnalul conducatorului de grup, a inceput sa inainteze. Prima simulare a vizat degajarea unei cai blocate de manifestanti, in timp ce al doilea exercitiu le-a verificat jandarmilor pregatirea in cazul scoaterii unei persoane care a comis o fapta antisociala dintr-o cladire.
„Astazi, in cadrul programului de formare profesionala, colegii mei au simulat doua cazuri reale: prima a fost situatia in care o cale de comunicatie a fost ocupata ilegal de manifestanti. Colegii mei au procedat la degajarea caii de comunicatie. In cea de-a doua situatie, jandarmii au actionat prin tehnici speciale de inaintare si de patrundere intr-o cladire, caz in care in acea cladire exista un adversar, inarmat sau neinarmat, vorbim aici de un infractor care trebuie extras din cladirea respectiva”, a precizat purtatorul de cuvant al IJJ Maramures, Codruta Ardelean.
Ore intregi de pregatire fizica, teoretica si exercitii specifice au stat in spatele simularii desfasurate astazi la sediul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Maramures. Fiecare dintre cei implicati a incercat sa reactioneze similar unei situatii reale, insa jandarmii au recunoscut ca nivelul adrenalinei creste mult mai tare in cazul unei astfel de interventii. Ei au dezvaluit ca secretul unei misiuni reusite consta in legatura dintre colegii care participa la misiune.
“Da, au fost si situatii in care am aplicat exercitiile respective. Bineinteles, in momentul in care e real deja adrenalina e altfel, altfel decurge, esti mult mai atent la orice detaliu pentru ca o mica scapare iti poate schimba soarta misiunii. Poate fi o misiune reusita sau nereusita si, bineinteles, pana la urma e vorba de viata noastra, pentru ca sunt misiuni cu grad destul de mare de risc”, a explicat plutonierul Paul Lupu.
Tot in cadrul programului de pregatire, jandarmii si-au perfectionat tehnicile si procedeele de autoaparare. Zilnic, ei trebuie sa faca cel putin doua ore de pregatire fizica, iar astfel de simulari ale unor cazuri reale se desfasoara lunar, acestea facand parte din programele de formare profesionala a jandarmilor.
Sursa: Gabriela Kuhajda