El a spus ca in urma interpretarilor efectuate pe buletinele de analiza sosite de la Laboratorul Comunitar de Referinta din Budapesta a reiesit un continut de dioxina in guma de guar din iaurt de 0,33 picograme/gram, in timp ce limita maxima admisa este de 3 picograme/gram.
”In aceste conditii putem afirma ca nu exista nici un risc pentru consumatorii romani”, a spus Roatis.
ANSVSA a ridicat miercuri sechestrul asupra unui numar de 40.000 de pahare de iaurt de fructe Danone de 125 de grame fiecare, iar compania va decide daca produsele vor fi introduse din nou pe piata. Iaurturile in cauza aveau data expirarii 11 septembrie.
Rezultatele analizelor efectuate la Laboratorul ungar au fost transmise marti seara autoritatilor romane, relevand faptul ca nu au fost gasite substante nocive pentru consumatori in guma de guar, cunoscuta sub denumirea E412.
Guma de guar este un preparat natural, obtinut dintr-o tufa de fasole indiana care se cultiva in India, Pakistan, sudul Statelor Unite, utilizat in industria alimentara ca aditiv cu functii de agent de ingrosare, stabilizator si emulgator pentru diverse produse.
Sursa: Ioana Osan