Vezi VIDEO
Lista medicamentelor compensate pentru bolnavii cronic a fost modificata si trimisa de Ministerul Sanatatii, caselor de asigurari de sanatate si farmaciilor, insa vestile nu sunt deloc bune. Chiar daca preturile nu au fost majorate, statul a decis sa compenseze mai putin de jumatate din pretul medicamentelor. Astfel, pentru medicamente pentru care inainte de 1 octombrie bolnavii nu plateau nimic, acum sunt nevoiti sa dea cate 50-180 lei pentru a nu-si intrerupe tratamentul. Alternativa consta in medicamentele generice, care sunt mai ieftine si de aceeasi calitate, pretul unei cutii nu depaseste 6 lei pentru bolnavii cu afectiuni cronice.
Din 1 octombrie, farmaciile au primit listele cu preturile medicamentelor pentru bolnavii cronic. Chiar daca, pe hartie, preturile nu au fost majorate, din calcule reiese ca bolnavii de cancer, de diabet si hepatita vor fi nevoiti sa-si plateasca tratamentul pe care inainte de modificarea listei il primeau gratuit.
“Daca dorim medicamentul original, coplata va fi mai ridicata, daca optam pentru cel generic, probabil ca va fi suportata in integralitate de catre sistemul de asigurari de sanatate. Unde apare diferenta de coplata se va alege cu certitutine pentru medicamentele patentate originale”, a declarat Claudia Ganea, purtatorul de cuvant al CAS Maramures.
Daca inainte de 1 octombrie, bolnavii de leucemie, diabet, hepatita, cancer sau HIV beneficiau de gratuitate pentru medicamentele originale, acum diferenta de pret nu va mai fi suportata de CAS, ci de pacienti.
“La multe medicamente a scazut pretul de referinta, respectiv pretul pe care-l compenseaza statul, ca atare, bolnavul are de platit”, a explicat Margareta Kosa, vicepresedintele Colegiului Famacistilor din Maramures.
Alternativa consta in medicamentele generice, care sunt mai ieftine si au acelasi efect ca cele originale. Insa nu toate medicamentele pot fi inlocuite cu altele mai ieftine si de aceeasi calitate. De exemplu, pentru un medicament folosit de bolnavii de cancer, care nu are inlocuitor, preturile incep de la 74 lei.
“Sunt produse la care se plateste si 175 lei, dar acestea au produse generice, la care se plateste intre 3 si 5 lei pe cutie, iar bolnavul poate opta sa-si faca tratament cu un generic. Sunt si produse care nu au generice – de exemplu, pentru un Gemcitabin se plateste aproximativ 74 lei pe flacon”, a adaugat farmacista Kosa.
Pe lista medicamentelor compensate destinate bolnavilor cronic sunt incluse aproximativ 3.500 de medicamente, cele mai multe preturi fiind modificate. Pentru ca tratamentele sunt de lunga durata pentru bolnavii cronic, pretul creste in functie de gramajul si numarul flacoanelor achizitionate.
Sursa: Adina Timis