Vezi VIDEO
Procurorii DNA au finalizat ancheta intr-un dosar care priveste mai multi oameni de afaceri din Maramures implicati intr-o afacere de leasing cu masini si echipamente de constructii. In urma probelor adunate la dosar, anchetatorii au dispus trimiterea in judecata a sase persoane, acuzate pentru aderarea si sprijinirea unui grup infractional, precum si pentru complicitate la inselaciuni cu consecinte deosebit de grave. Acestia faceau parte dintr-o ”filiera” mai vasta, organizata de patru persoane care deja sunt judecate in alte doua dosare care, de asemenea, privesc activitatea unor firme de inchiriere si leasing cu utilaje. Cumulat, prejudiciul pe aceasta afacere ar putea fi de circa 20 de milioane de euro.
Ramificatiile in acest dosar sunt multe, iar in ”hatis” sunt prinsi diversi oameni de afaceri care au colaborat cu firma Rat Company Baia Mare administrata de Catalin Vasile Alaicu. Acesta a devenit asociat unic al societatii in data de 12 februarie 2007, dar a fost ajutat pentru extinderea ”afacerii” de Sorinel Branza, Dora Oglinda si Gabriel Mohanu. Toti au fost indicati de procurorii anticoruptie ca ”initiatorii grupului infractional”, fiind deja trimisi in judecata in alte doua dosare penale, din 2008 si 2009.
Azi, 18 noiembrie, s-a finalizat cercetarea si in cazul altor persoane. Doua dintre acestea, Samoila Sibisan si Cornel Dumitrescu, au fost puse sub acuzare pentru ”aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat in scopul comiterii infractiunii de inselaciune si obtinerii directe de beneficii financiare si complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata”.
De asemenea, au fost trimisi in judecata Ioan Balta zis Oniza, Ioan Chis, Mihai Andrei si Nicolae Voicu, care vor fi judecati pentru ”complicitate la infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata”.
Potrivit procurorilor anticoruptie, activitatea infractionala a ”partenerilor” Rat Company Baia Mare s-a desfasurat in perioada februarie 2007 – septembrie 2008.
Aparent, firma se ocupa de vanzare de utilaje industriale (concasoare, excavatoare, boldo-excavatoare) catre diverse societati comerciale, prin obtinerea unor finantari de tip leasing de la societatile de specialitate inselate. Cumparatorii unor astfel de bunuri erau societati comerciale private, care achitau marfurile prin contracte de leasing incheiate cu firmele de profil.
”In realitate, reprezentantii legali ai firmelor «beneficiare» actionau in intelegere cu inculpatii, societatile finantatoare fiind induse in eroare cu privire la existenta bunurilor achizitionate. Reprezentantilor firmelor de leasing le era prezentat acelasi utilaj de mai multe ori, intr-un cadru tip «show-room», fiind inlocuite doar placutele cu datele de identificare ale bunului”, au aratat in rechizitoriu procurorii de la DNA.
Anchetatorii au stabilit, in urma cercetarilor, ca Samoila Sibisan, ”desfasurand activitati prin intermediul mai multor firme pe care le controleaza, a aderat si sprijinit grupul infractional, in sensul ca a inregistrat operatiuni financiare fictive prejudiciind firmele de leasing cu suma totala de 3.646.920 euro”. In aceasta ”afacere”, Cornel Dumitrescu avea rolul de a gasi patroni de firme interesati sa castige bani prin inselarea societatilor de leasing si sa intermedieze incheierea contractelor de achizitie fictive cu furnizorul Rat Company, dupa cum a aratat DNA. In cazul sau, valoarea totala a contractelor incheiate a fost stabilita la aproape 2 milioane de euro.
Celalalt om de afaceri maramuresean, Ioan Balta Oniza, sprijinit de Ioan Chis, Mihai Andrei si Nicolae Voicu, a indeplinit rolul de ”beneficiar” al bunurilor finantate de societatile de leasing pagubite, el administrand o societate care are lucrari de reabilitare a drumurilor judetene si prin care se putea justifica. Despre el si grupul sau, procurorii anticoruptie au spus ca au contribuit la inselarea firmelor de leasing cu sume cuprinse intre 390.000 si 98.000 euro.
Daca se face un total al prejudiciului imputat firmei baimarene se ajunge la aproape 20 de milioane de euro, tinand cont ca in dosarele precedente s-au contabilizat afaceri ilegale de 4 milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro.
Cercetarile in dosare penale care privesc Rat Company au fost efectuate cu sprijinul comisarilor din cadrul Garzii Financiare – Divizia de Cooperare Interinstitutionala si cu cei din cadrul sectiilor judetene, dupa cum au aratat reprezentantii DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti.
CITESTE SI:
INSELACIUNE – Administratorii si reprezentantii unor firme, trimisi in judecata de DNA pentru un tun de aproape 10 milioane euro
CORUPTIE – RAT COMPANY – Procurorii DNA au trimis in judecata administratorii unei firme din Baia Mare pentru o inselaciune de 4 milioane de euro
Sursa: M.M.