Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Politistii maramureseni au deschis o ancheta si fac cercetari pentru identificarea braconerilor care, la sfarsitul lunii trecute, au impuscat un urs de 150 de kilograme si doi metri inaltime pe un fond de vanatoare din Botiza. In ajutorul oamenilor legii au venit si reprezentantii World Wide Fund, care urmareau mamiferul prin satelit si care de altfel au anuntat autoritatile despre cazul de braconaj inregistrat in Maramures, indicandu-le locul in care se afla acesta. Acestia au aratat ca vor pune la dispozitia organelor de ancheta ultimele coordonate la care s-a aflat ursul, pentru stabilirea exacta a traseului acestuia in ultimele ore de viata.
In urma efectuarii necropsiei ursului, specialistii au aratat ca moartea acestuia a fost cauzata de o arma de foc, mai précis de o carabina. Concluziile au fost prezentate de catre oficialii Directiei Sanitar Veterinare Maramures, iar in baza lor s-a deschis dosar penal cu autor necunoscut sub aspectul savarsirii infractiunii de braconaj cinegetic. De ancheta se ocupa politistii in a caror raza de competent se afla fondul de vanatoare. “Au inceput cercetarile sub aspectul savarsirii infractiunii de braconaj cinegetic. Politistii sectiei rurale Bogdan Voda, cu sprijinul Serviciului AESP, efectueaza investigatii pentru a stabili autorii faptei si a-i deferi justitiei”, a explicat Gabriela Liahovici, purtator de cuvant al IPJ Maramures.
Cel care a omorat ursul se presupune ca este un vanator cu oarecare experienta care a urmarit sa impuste animalul. S-a mai spus ca acesta a abandonat trofeul fie dupa ce a zarit zgarda de la gat cu aparatul de urmarire, fie pentru ca s-a gandit sa il recupereze mai tarziu din padure. “Nu cred ca poti sa impusti un urs accidental. Este un animal care nu prea poate fi confundat cu nimic altceva iar pentru cineva care umbla prin natura, cu atat mai putin. Acest lucru il exclud. Este confirmat faptul ca plaga a fost cauzata de glont, o carabina. Nu putem vorbi de niste oameni simplii care au omorat un urs cu furca sau cu sapa, deci vorbim de un purtator de arme”, a spus Costel Bucur, coordonator de programe in cadrul World Wide Fund.
In ultimii ani tot mai des au avut loc astfel de acte de braconaj, de cele mai multe ori faptasii ramanand neidentificati. Specialistii sunt de parere ca ar fi nevoie de reguli mult mai severe pentru gestionarii fondurilor de vanatoare, mai ales in conditiile in care au aparut zeci de asociatii de profil.
“Ar trebui sa se respecte contractele de gestionare a fondurilor de vanatoare, contracte incheiate relativ recent si in care tot felul de asociatii nou constituite, pe langa gestionarii consacrati, care erau Regia Nationala a Padurilor si Asociatiile Judetene de Vanatoare si Pescuit Sportiv. Acum fondurile de vanatoare au incaput pe mana a tot felul de asociatii”, a mai declarat Costel Bucur.
Ursul braconat la Botiza reprezenta una dintre atractiile fondului de vanatoare, dupa cum au precizat cunoscatorii. Acesta a fost primul exemplar capturat – in luna iunie a acestui an pe raza Ocolului Silvic Strambu Baiut – de catre WWF pentru montarea unui aparat de monitorizare prin satelit. Mamiferul urma sa furnizeze date importante pe aproape 2 ani despre locurile de hranire si adapost, precum si despre traseele sale.
La nivelul judetului Maramures mai exista alti doi ursi monitorizati prin sistem GPS, ale carui costuri sunt de circa 4.500 de euro. Astfel de dispozitive ar urma sa fie montate la alti trei ursi.
CITESTE SI:
BRACONAJ – Autoritati din Maramures acuzate pentru intentia de musamalizare a unui caz de braconaj la urs, in Botiza (DOCUMENT – GALERIE FOTO)
Sursa: Anca Popescu Glodan