![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Autoritatile locale din Borsa vor da cu subsemnatul la organele de cercetare penala, dupa ce reprezentantii societatii Vital, cu care sunt in conflict de cateva luni, au decis sa faca o plangere impotriva lor. Reclamatia vizeaza evacuarea care a avut loc ieri, 1 noiembrie, la sediul pe care distribuitorul de apa il avea in oras. Reprezentantii primariei spun, insa, ca au procedat perfect legal si ca, indiferent cate presiuni se vor face, decizia a fost luata. In consecinta, ei considera ca incepand de ieri serviciile de apa-canal in Borsa sunt furnizate de angajatii din subordine si nu prin intermediul Vital.
In cursul zilei de ieri, angajatii sucursalei Vital Borsa au fost dati afara din cladirea pe care o ocupau iar toate bunurile societatii au fost transportate in alta parte. Oficialii firmei pretind ca nu au informatii despre locul de depozitare si mizeaza pe existenta unui contract de comodat cu primaria pentru a declara evacuarea ilegala. Juristul societatii, Radu Micle, a aratat ca in scurt timp va fi depusa o plangere penala la adresa autoritatilor borsene si ca vor cere sanctiuni pentru abuz.
„Angajatii nostri de acolo, respectiv bunurile noastre, au fost evacuate intr-un mod in care noi il consideram abuziv si, in acest sens, vom face o plangere penala adresata autoritatilor competente. Sa constate si dansii daca este asa. Consideram ca sunt intrunite chiar elementele constitutive ale unor fapte penale”, a declarat Radu Micle, pentru eMaramures.
Primarul localitatii Borsa a afirmat ca evacuarea s-a facut in litera legii iar conducerea societatii Vital stia ca 1 noiembrie era data pana la care spatiile ar fi trebuit eliberate. In schimb, reprezentantii distribuitorului de apa au aratat ca sunt in posesia unui contract care nu poate fi incetat in mod unilateral, asa cum au procedat autoritatile borsene.
„Nu au fost evacuati abuziv, pentru ca procedurile legale au fost facute. Am facut sedinta de consiliu local. Avem acordul Vitalului de a pleca de la 1 noiembrie. Nu a fost nimic abuziv! Ei trebuiau pe data de 1 sa nu mai fie acolo”, a relatat primarul Toader Mihali.
Pe langa faptul ca localitatea Borsa va ramane fara aproximativ 19 milioane de euro, suma care reprezinta partea de finantare care ar reveni localitatii prin intermediul proiectului de reabilitare a retelelor de apa si canalizare gestionat de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI), sefii societatii Vital sunt decisa sa recupereze in instanta penalitatile si eventualul prejudiciu.
Ei spun ca scenariul cel mai negru este acela ca intregul proiect, in valoare de 120 milioane de euro, sa fie anulat, situatie in care se poate ajunge la un proces impotriva alesilor din Borsa. „Exista riscuri destul de mari si sa speram ca ele nu se vor concretiza, dar cu siguranta ca si pentru aceste intarzieri cineva va fi tras la raspundere la momentul oportun”, a mai afirmat Micle.
Decizia luata de alesii orasului Borsa nu a ramas fara urmari, primarul localitatii spunand ca a fost amenintat inclusiv cu demiterea pentru faptul ca nu a dorit sa ramana in cadrul ADI si sa colaboreze cu societatea Vital.
„Am fost sunat si am fost amenintat ca au fost demarate proceduri de demitere. Pe mine nu ma intereseaza! Eu nu tin la functie, eu tin la bunastarea populatiei. Daca nu pot sa reglez treaba asta cu Vital decat in schimbul functiei mele, atunci prefer sa pierd functia”, a spus edilul din Borsa.
Ca urmare a incetarii serviciilor in Borsa, societatea Vital a anuntat prefectura, Directia de Sanatate Publica (DSP), Agentia pentru Protectia Mediului si Apele Romane. Controalele institutiilor responsabile au si inceput iar reprezentatii primariei au fost chemati marti, 6 noiembrie, la sediul DSP pentru explicatii.
Sursa: Andrei Gherghel