Vizita oficialilor de la ambasadele din Bucuresti face parte dintr-un program desfasurat de Ministerul Afacerilor Externe. Un astfel de eveniment, la care participa un numar atat de mare de diplomati, este organizat o singura data pe an. Excursia ambasadorilor are caracter privat, motiv pentru care presa a fost tinuta la distanta.
I-am intalnit totusi pe diplomati la Centrul de Instruire si Marketing din Baia Mare. Sambata, ei au facut un tur pe la standurile mesterilor populari, dupa care au participat la o intalnire cu autoritatile si conducerea Camerei de Comert si Industrie Maramures. Ambasadorii nu au vrut sa faca declaratii cu privire la vizita lor. Am aflat insa de la mesterii populari ca au fost foarte incantati de obiectele traditionale expuse la standuri. Aproape fiecare dintre ei a plecat cu cate o amintire de la targ. Cel mai bine s-au vandut bijuteriile si obiectele cioplite in lemn. „Si-or luat prescornicele (pentru pastratul painii sfintite), fuse cu targalau (pentru tors), spargatoare de alune si cauci de bucatarie (adica solnite)”, a povestit nea Nita, cum i se zice lui Petru Pop din Breb.
„Niciodata n-am mai avut atatia bani in mana”, a exclamat Klara Edelstein referindu-se la vanzarile de bijuterii din pietre pretioase si semipretioase pe care le-a inregistrat. Amatoare de gablonturi au fost in special doamnele, sotii ale diplomatilor ori angajate in staff-ul ambasadei. Nici barbatii nu au ramas insensibili la pietricelele viu colorate.
Oficialii se vor intoarce in capitala duminica seara. Ei vor face o oprire in judetul Satu Mare unde autoritatile le-au pregatit un scurt program cultural-artistic.
Sursa: Larisa Tivadar
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult