Reuniunea board-ului Fondului Monetar International (FMI) in care va fi analizat acordul stand-by cu Romania, programata pentru 28 iunie, a fost amanata, Fondul analizand in prezent impactul deciziei Curtii Constitutionale asupra masurilor de reducere a cheltuielilor propuse de Guvernul de la Bucuresti.
Amanarea reuniunii a fost anuntata de catre seful misiunii FMI de evaluare a acordului FMI cu Romania, Jeffrey Franks. Acesta a aratat ca masurile afectate de decizia Curtii Constitutionale reprezentau o parte importanta din modificarile la acordul stand-by.
„In asteptarea identificarii masurilor alternative, reuniunea board-ului pentru cea de-a patra evaluare a acordului stand-by, programata pentru 28 iunie, a fost amanata. Discutiile privind masurile alternative sunt deja avansate si suntem increzatori ca vor putea fi prezentate in board foarte repede”, a spus Franks.
Guvernul si Fondul Monetar International discuta 6-7 variante de mentinere a deficitului bugetar in limita a 6,8% din PIB, dintre care cele mai multe prevad cresteri de taxe, fara ca la acest moment sa se discute si de impozitarea pensiilor peste 1.000 lei, potrivit reprezentantului Romaniei la FMI.
„Exista 6-7 variante in discutie pentru mentinerea deficitului bugetar in tinta de 6,8% din PIB, dintre care cele mai multe se refera la cresteri de taxe. Nu s-a ajuns, la acest moment, la o discutie privind impozitarea pensiilor peste 1.000 lei”, a declarat, vineri seara, agentiei MEDIAFAX, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
El a mai afirmat ca, in opinia sa, o eventuala majorare a cotei unice de impozitare ar reprezenta „cea mai proasta solutie”.
Surse oficiale au declarat anterior agentiei MEDIAFAX ca Guvernul va prezenta FMI mai multe variante de crestere a TVA combinate cu impozitarea suplimentara a pensiilor mari si cresterea contributiilor de asigurari sociale, o decizie finala privind nivelul noilor taxe urmand sa fie luata dupa raspunsul Fondului.
Potrivit acestora, Executivul analizeaza in prezent majorarea TVA cu maximum 23%, in cazul in care va fi majorata si cota unica de impozitare, sau cu 24%, daca impozitul unic va fi pastrat la nivelul actual de 16%. Cresterea TVA va fi insotita cel mai probabil de impozitarea suplimentara si in trepte a pensiilor mari si majorarea contributiilor de asigurari sociale.
„La acest moment este un mix de propuneri care vor fi prezentate FMI, dar nu exista o decizie finala”, au aratat sursele.
Guvernul se va reuni sambata in sedinta pentru a discuta noile impozite.
Curtea Constitutionala a decis, vineri, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale unele dintre masurile de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, care reglementau in principal diminuarea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.
Decizia Curtii Constitutionale, care respinge articole din legile austeritatii, pune Guvernul in imposibilitatea de a aplica vreuna dintre masurile prevazute in respectivele acte normative, intrucat acestea se vor intoarce la Parlament pentru a fi puse in acord cu legea fundamentala.
O misiune FMI s-a aflat, la sfarsitul lunii aprilie-inceputul lunii mai, la Bucuresti pentru cea de-a patra evaluare a derularii programului economic care conditioneaza imprumuturile. in urma acestei revizuiri, consiliul director al FMI urma sa decida in a doua parte a lunii iunie daca se va elibera cea de-a cincea transa din acord, in suma de 850 milioane euro.
Franks a declarat atunci ca board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea transe a acordului cu Romania la finele lunii iunie daca Guvernul va lua pana atunci masurile la care s-a angajat, in caz contrar data urmand sa fie amanata cu cateva saptamani.
Seful misiunii FMI nu excludea nici posibilitatea ca Romania sa primeasca din nou doua transe cumulate, respectiv a cincea si a sasea, in cazul in care implementarea masurilor agreate cu Guvernul va intarzia foarte mult.
Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Romania a atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.
Sursa: Mediafax