Orice lucru trebuie facut cu moderatie, ii sfatuiesc medicii pe maramuresenii care au tinut Postul Craciunului. Specialistii spun ca, in primele zece zile de la iesirea din post, orice persoana ar trebui sa consume cu moderatie cate putin din fiecare preparat. Si in anii trecuti, medicii spun ca principalele probleme cu care s-au confruntat maramuresenii au fost cele digestive.
Medicii ii sfatuiesc pe maramuresenii care au tinut post sa manance cu moderatie, cate putin din fiecare preparat pe care il vor avea de sarbatori pe masa. “Trebuie luata foarte incet perioada de realimentare dupa post, pentru ca se pot produce perturbari foarte mari in organism. In prima saptamana, trebuie sa ne realimentam gradat, cate un pic de branza, lactate, parizer, sunca, un pic de carnat si, sigur, dupa Revelion se ajunge la o alimentatie completa”, a explicat Felicia Borz, medic de familie.
Principalele probleme cu care se confrunta persoanele care au tinut Postul Craciunului sunt cele digestive, insa probleme pot avea si hipertensivii, care daca exagereaza cu preparatele specifice sezonului isi pot agrava starea de sanatate.
“Sigur, erau in anii trecuti, cand nu era atat de mare criza, foarte multe colici biliare. Acum, pacientii s-au cam invatat – speram ca avem niste pacienti educati si nu prea mai sunt atat de multe cazuri de colici biliare si de supraalimentare. Pot aparea colicile biliare, acea durere sub coaste, pot fi varsaturi, indigestii… Probleme digestive, in primul rand”, a adaugat medicul de familie.
Medicii ii sfatuiesc pe maramureseni sa consume si ceaiuri, lichide multe, fructe si legume, pentru a contrabalansa cantitatea de proteine consumata de sarbatori.
Sursa: Adina Timis