O alimentatie prea bogata in sare creste riscul aparitiei cancerului gastric, prin favorizarea activitatii bacteriene, relateaza passionsante.be. Bacteria Helicobacter pylori, extrem de raspandita – jumatate din populatia lumii are aceasta bacterie, identificata ca element preponderent in aparitia ulcerelor gastro-duodenale. Cercetatorii s-au intrebat de ce ea se manifesta cu atata violenta la unii, in timp ce la altii ramane in stare latenta.
Oameni de stiinta de la Universitatea Vanderbilt (Nashville) au pus in evidenta rolul cheie al factorului sare (cunoscuta pentru efectul negativ asupra presiunii arteriale). Ei au desfasurat cercetari pe gerbilul de Mongolia. Micile rozatoare au fost mai intai contaminate cu tulpini agresive de Helicobacter pylori si impartite apoi in doua grupe: animalele din primul grup au beneficiat e o alimentatie normala, iar cele din al doilea grup, de una bogata in sare.
Dupa patru luni au fost analizate tesuturile gastrice: toate rozatoarele din grupul “sarat” facusera cancer la stomac, in timp ce celelalte doar jumatate. Prin urmare, in afara de virulenta bacteriei, si mediul in care evolueaza joaca un rol daca nu exclusiv, cel putin semnificativ.
Impactul negativ al sarii se explica prin faptul ca ea favorizeaza producerea de catre Helicobacter pylori a unei proteine oncogene (CagA). Sfatul cercetatorilor este sa se consume sare cu moderatie, incheie passionsante.be.
Sursa: Agerpres