Cantinele din mii de scoli japoneze au inclus in meniurile lor carnea de balena, arata un studiu realizat de agentia japoneza de presa Kyodo news. Din cele 29.600 de scoli primare si elementare din Japonia, aproximativ 5.300 au inclus pe meniul oferit elevilor carnea de balena, in perioada aprilie 2009 – martie 2010, potrivit acestui studiu.
Carnea de balena gatita figura in mod regulat in meniul cantinelor scolare japoneze in anii 60 si 70, consumul total ajungand, in acea perioada, la cel mai ridicat nivel, adica 220.000 de tone de carne.
Cu timpul, acest fel de mancare a disparut din meniul scolilor, din cauza scaderii ofertei si a unui moratoriu privind pescuitul comercial. De catva timp, aceasta carne a inceput sa reapara in cantine, in timp ce Japonia isi mareste capturile de balene.
Institutul de cercetare a cetaceelor, care supervizeaza pescuitul de balene in scopuri stiintifice, vinde carne de balena municipalitatilor, pentru cantinele scolare, la un pret de trei ori mai mic decat cel al pietei, a precizat agentia.
Moratoriul international nu vizeaza decat pescuitul comercial de balene, iar Japonia profita de cercetarea stiintifica pentru a continua capturarea acestor mamifere, a caror carne este apoi revanduta magazinelor si restaurantelor. Autoritatile apara dreptul Japoniei de a pescui cetacee in numele unei traditii ancestrale.
Sursa: Agerpres