Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a oprit de la livrare laptele crud produs de o ferma, dupa ce a depistat in produs aflatoxina peste limitele admise, dispunandu-se verificari in toata tara, de la producatori, la unitati de procesare a laptelui. Decizia a fost luata in urma depistarii depasirii limitelor admise pentru aflatoxina la probele de lapte prelevate de inspectorii ANSVSA, de la o ferma, in cadrul programului de autocontrol.
Probele de lapte au fost recolate in 4 martie, iar o zi mai tarziu, in urma rezultatelor analizelor, a fost declansata alerta prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje. In aceste conditii, in 5 martie, intreaga cantitate de lapte din care s-au prelevat probele, de 13.855 de litri, a fost blocata, fiind totodata stopate livrarile de lapte crud catre toate unitatile de procesare lapte si vanzarea directa prin intermediul automatelor de lapte.
Pentru a preveni aparitia unor situatii similare, presedintele ANSVSA, Mihai Turcanu, a dispus directiilor judetene o actiune la nivel national de prelevare de probe de lapte de la ferme, centre de colectare lapte, automate pentru vanzarea directa a laptelui crud si unitati de procesare a laptelui.
Probele recoltate urmeaza a fi analizate in laboratoarele din reteaua ANSVSA, primele rezultate ale analizelor putand fi obtinute la 9 martie. In cursul zilei de ieri, 7 martie, un operator economic a anuntat ANSVSA ca, in urma efectuarii analizelor pentru determinarea aflatoxinei M1 din probele de lapte recoltate in cadrul programului de autocontrol, exista suspiciunea depasirii limitelor admise.
Pentru confirmarea rezultatelor, probele urmeaza a fi analizate de Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara. Produsul respectiv a fost retras de la comercializare pana la sosirea buletinului de analiza.
Avand in vedere faptul ca aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus, care se dezvolta in seminte de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (srot, tarate), cereale, s-a dispus prelevarea de probe din furaje si transmiterea lor spre analiza.
De asemenea, la ferma unde a fost depistat laptele neconform, s-a dispus scoaterea din alimentatia bovinelor a intregului lot de furaje contaminate si administrarea unei ratii bazate pe materii prime care nu sunt contaminate si s-au prelevat probe suplimentare din materiile prime utilizate pentru ratia care se administreaza in prezent a vacilor cu lapte.
Conditiile de depozitare ale cerealelor si plantelor influenteaza dezvoltarea acestor mucegaiuri, cresterea lor fiind favorizata de medii cu umiditate si temperatura ridicate si lipsa ventilatiei. Laptele poate contine aflatoxine ca urmare a consumarii de catre animale a furajelor contaminate cu aceste substante.
Laptele contaminat cu aflatoxina poate deveni periculos pentru sanatate, in conditiile consumului unor cantitati mari, pentru o perioada indelungata.
Precizarile ANSVSA vin dupa ce ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca o cantitate de lapte care contine aflatoxina, cu efect cancerigen, importata din Ungaria, si o alta aflata la un procesator din Romania au fost identificate si retrase de pe piata.
Sursa: Mediafax