Urmatoarea tara, dupa Germania, Franta, Suedia, Danemarca si Marea Britanie, care a anuntat cazuri de infectie cu bacteria E.coli este Republica Ceha, iar pana in prezent Belgia nu a fost afectata, informeaza luni postul de televiziune national belgian RTBF. Urmele bacteriei E.coli, care provoaca sindromul hemolitic uremic (SHU), au fost detectate in loturi de castraveti importati din Spania (provinciile Almeria si Malaga). In Germania, s-au semnalat deja 300 de cazuri, dintre care 10 fatale, iar majoritatea cazurilor inregistrate in afara tarii privesc fie cetateni germani din tarile afectate mentionate, fie straini care au vizitat Germania.
Comisia Europeana a atras vineri atentia ca cetatenii UE care au vizitat recent Germania si prezinta simptome precum diaree acuta trebuie sa consulte medicul in cel mai scurt timp. In ultimele zile, executivul UE a activat intreaga retea existenta pentru a gestiona eventualele noi cazuri de infectie cu E.coli. Din retea fac parte RASFF si Sistemul de avertizare si raspuns rapid, ce asigura distribuirea operativa, pe intregul teritoriu UE, a informatiilor privind sursele de infectii alimentare si cazurile semnalate in randul consumatorilor europeni.
In Belgia nu a fost descoperit deocamdata niciun caz suspect, dar bacteria E.coli este cunoscuta, dupa cum explica profesorul Michel Moutschen, seful sectiei de boli infectioase de la Spitalul Universitar din Liege.
„In fiecare an, exista cazuri de infectie intestinala cu acest tip de bacterie, care sunt cel mai probabil legate de consumul de carne si doar intr-un numar infim de cazuri exista complicatii precum cele semnalate recent. Evident, in fiecare an exista si cazuri mortale. Trebuie stiut ca aceasta bacterie, in mod independent de diareea hemoragica, poate provoca alte simptome, cum ar fi insuficienta renala mai ales la copii. Bacteria de care vorbim astazi este o ruda apropiata cu cea cunoscuta, care a produs probleme diverse dupa consumul de carne in special in restaurante fast-food, cum a fost un caz recent in Franta. Asadar este vorba aici despre lucruri care sunt rare, dar care in mod clar se produc in fiecare an, in toate tarile”, a spus Moutschen. El a subliniat ca o masura importanta de precautie este spalarea legumelor inainte de a fi consumate.
Sursa: Agerpres