Vezi VIDEO
„Alergand – Din Nocrich, prin Sibiu, la Baia Mare” este titlul cartii atletului veteran Alexandru Ganea. O carte care povesteste in mod egal performantele sportive pe care le-a atins autorul, precum si fragmente din viata de militar (1970-1998) si din universul familial (pentru care recunoaste ca a fost „mustrat” de familie). Ieri a fost lansat volumul, maistrul militar aflat in pensie alegand sa lege acest eveniment de Ziua Armatei Romane. „O carte unica”, a apreciat jurnalistul sportiv Ion P. Pop ca este „Alergand – Din Nocrich, prin Sibiu, la Baia Mare”, prin densitatea de informatii si ilustratie, munca la acest volum contabilizand circa cinci ani de munca, peste 40 de surse bibliografice si vreo 400 de pagini. „Un doctorat in cunoasterea de sine”, a considerat dr. Ioan Marchis, seful Directiei de Cultura Maramures.
S-a spus la lansare ca militarii sunt mai obisnuiti sa manuiasca armele mai degraba decat cuvintele si ca atletii se pricep mai bine sa alerge decat sa scrie. Alexandru Ganea, maistru militar in pensie si atlet veteran care inca se mai prezinta la startul competitiilor Masters, a tinut sa contrazica aceste idei preconcepute si sa isi puna amintirile intre coperte de carte. „Alergand – Din Nocrich, prin Sibiu, la Baia Mare” este povestea lui Alexandru Ganea, un volum lansat la Centrul Militar. „Incep cam asa: „Ma intreaba multa lume cine esti tu, mai, Sandule? Cum cine sunt?! Nu stiti?! Asta sunt!” Si mai tin la niste cuvinte din carte foarte mult: „Am cinci ani, sunt in curtea gradinitei din Nocrich, pe cer a trecut un avion rusesc. Cand voi fi mare am sa-mi aduc aminte de cuvintele acestea, prin care eu am realizat ca exist”, a rasfoit autorul cartea la lansarea volumului, alegand sa nu ofere prea multe detalii, astfel incat curiozitatea de a o lectura sa ramana intacta.
Cu profesorul Iosif Hecko a fost concurent, dar si coleg de alergare si orientare. Au la activ multe concursuri impreuna, „imprastiate” in ani multi de prietenie si raspandite geografic atat in tara, cat si peste hotare. Cel mai recent, cei doi au alergat la Crosul Castanelor din Baia Mare.
„Ne cunoastem de foarte multi ani, am participat la enorm de multe competitii si mai participam si acum. Am castigat cateva crosuri de supermaraton in stafeta cu Alexandru Ganea si cu Nicolae Marza, doi dintre prietenii apropiati. Cand ma intreaba cineva daca-l cunosc pe Ganea si cum l-as caracteriza, de obicei raspund asa: „Este un om care decat sa iti ia tie un leu mai bine da 10 de la el”. Acest lucru se vede si din cartea pe care a scris-o: nu critica pe nimeni„, a declarat pentru eMaramures Iosif Hecko, antrenor Electro Sistem Baia Mare.
Jurnalistul Ion P. Pop a jucat rolul de consilier literar si sportiv al acestei carti si a marturisit ca desi Alexandru Ganea s-a regasit de multe ori in articolele sale, abia dupa ce a citit manuscrisul acestei carti autorul ei a devenit „un om foarte important al cetatii Baia Mare”, impresionandu-l atat prin numarul mare de competitii la care a evoluat, cat si prin cerbicia de a aduna medalii, cupe, diplome, numere de concurs, articole care sa-i demonstreze parcursul sportiv.
„De timpuriu a simtit chemarea spre miscare, spre sport, spre competitie. Nu a fost supusul sportului in sine, apreciind potentialul acestuia pentru sanatate si apetit de munca. Aproape toata viata a fost un alergator. La cros, la sosea, la duatlon, triatlon, maraton, supermaraton. Pe picioare, pe schiuri, pe bicicleta. Pe apa, pe zapada, pe timp frumos, prin ploi. Iar atunci cand numele i-a fost prins in concursuri, tinta a devenit clara: cat mai sus, cat mai bine, cat mai frumos si cat mai corect„, a spus jurnalistul sportiv Ion P. Pop.
Sculptorul Ioan Marchis a marturisit ca, desi este un om obisnuit cu premiile si cu diplomele, cucerind lauri diversi din clasa 1 si pana in prezent, cel mai tare l-a emotionat – paradoxal – o diploma oarecare primita la un turneu de tenis de camp la care a evoluat. Asa ca a simpatizat imediat cu pasiunea atletului Alexandru Ganea de a alerga si de a colectiona diplome.
„Tendinta unui trup perfect duce spre o unitate morala fundamentala. Spun inteleptii din scripturile vechi ca lumina acopera haina, dar haina acopera trupul si trupul este foarte important pentru ca la randul lui acopera sufletul. Daca ignoram trupul sau cultura pentru trup ne indepartam nu numai de antici si de neamul nostru de demult, dar ne indepartam si de esenta noastra. Asa ca nu mi se pare intamplator ca Alexandru Ganea a scris o carte despre aventura sa de a alerga din mijlocul tarii, in spirala, pana in Baia Mare”, a considerat dr. Ioan Marchis.
Sursa: Ramona-Ioana Pop