Populatia din Muntenegru va vota duminica, 14 octombrie, in cadrul alegerilor legislative anticipate convocate de coalitia la putere care doreste obtinerea unui nou mandat de patru ani pentru a purta negocieri de aderare la UE, care au inceput in luna iunie, informeaza joi AFP.
Partidul Democratic Socialist (DPS), al veteranului scenei politice muntenegrene Milo Djukanovic – singurul lider din Balcani al carui partid a castigat toate scrutinele de la inceperea dezmembrarii fostei Iugoslavii in anii 90 – se indreapta spre o noua victorie electorala, potrivit sondajelor.
DPS, care domina coalitia de centru stanga, la putere, a optat pentru un scrutin organizat cu sase luni inainte de incheierea mandatului Parlamentului, de 81 de locuri, cu obiectivul de a obtine ‘un mandat deplin ce permite organizarea de discutii importante’ cu oficialii de la Bruxelles.
In raportul sau anual, Comisia Europeana a notat ca Muntenegru – o tara adriatica avand o populatie de 680.000 de locuitori care si-a proclamat independenta de Serbia in 2006 – trebuie ‘sa faca mai multe eforturi’ in domeniile statului de drept si al luptei impotriva crimei organizate si a coruptiei. „Mizele sunt foarte importante. La sase ani de la independenta, statul nostru este inca fragil si trebuie sa-l intarim”, a declarat in cursul campaniei electorale Djukanovic, care a fost in cinci randuri premier, dar si presedinte al tarii.
La randul sau, opozitia – reunita intr-o coalitie numita Frontul Democratic de catre un fost ministru de externe, Miodrag Lekic – a facut raspunzatoare autoritatile de situatia economica dificila a tarii, unde somajul afecteaza 20% din populatie, si a denuntat coruptia care afecteaza administratia si pentru care Djukanovic este de asemenea acuzat.
Totusi, nici opozitia si nici puterea nu au oferit solutii credibile pentru a redresa situatia economica din aceasta tara in care salariul mediu de 480 de euro permite cu greu intretinerea lunara a unei familii, apreciaza analistii.
‘Muntenegru are o problema cu o clasa politica incapabila sa propuna ceva nou. Puterea pune accentul in mod constant pe crearea si modernizarea statului, dar aceasta va fi fara indoiala suficient pentru o noua victorie electorala’, a mentionat analistul politic Rade Bojovic.
Potrivit sondajelor, coalitia lui Djukanovic se va clasa pe primul loc cu 47% din voturi, fata de 40% pentru ansamblul partidelor de opozitie. Din sase foste republici din fosta Iugoslavie – Bosnia, Croatia, Macedonia, Muntenegru, Serbia si Slovenia – numai aceasta din urma a aderat la UE, in 2004. Croatia urmeaza sa adere la blocul european in iulie 2013.
Sursa: Agerpres