Afectati de criza economica mondiala, despre care cei mai importanti economisti ai lumii previzioneaza ca va fi depasita doar in urmatorii zece ani si va modifica radical perceptia omenirii asupra sistemelor de constructii financiare, romanii au reinceput sa fie interesati de situatia politica interna. Afla cine, cum si de ce castiga alegerile din 2012, singurul exemplu de disputa in care niciun combatant nu pierde, singurul perdant fiind cetateanul, „arbitrul” care, cel putin in aparenta, decide castigatorul.
Pentru prima oara in ultimii zece ani, prognoza prezentei la urne indica o crestere de 20% in 2012, explicatia constand in constientizarea cetatenilor ca in „jocul de-a prosperitatea” strategiile economice sunt guvernate de factorul politic. Cristian Anghel, singurul politician maramuresean care a castigat toate bataliile electorale din ultimii 18 ani, vorbeste despre diagnostic si prognoza, intr-o analiza bazata pe argumente mai putin perceptibile sau cunoscute de catre marea parte a alegatorilor.
„In „Jurnalul fericirii”, Steinhardt scrie despre o scrisoare primita de la un prieten de-al sau, Manole, in care acesta mentiona trei simptome care se observau pe plan mondial: invazia barbarilor (oamenii-cameleon); dominatia prostilor (cei care ajung in functii-cheie fara sa aiba capacitatea de a gestiona problemele respective); neimplicarea elitelor. Cele trei simptome sunt valabile si astazi. Una din Legile lui Murphy spune ca fiecare individ avanseaza pana cand isi atinge nivelul de incompetenta si, cu timpul, toate posturile de conducere vor fi ocupate de incompetenti. Sigur, asta poate fi interpretata ca o gluma, insa, referindu-ne la exercitiul electoral, observam ca foarte multi oameni stau acasa pentru ca s-au scarbit si s-au saturat de ceea ce se intampla…”, spune cel care a fost primar al Baii Mari si presedinte al PNL Maramures, Cristian Anghel.
Vinovati pentru absenteismul electoral
Confruntarile politice au creat un paradox. O regula a infruntarii este ca unul dintre combatanti sa piarda, iar altul sa castige, insa intr-un exercitiu electoral se pune doar problema castigatorului, perdant fiind de fiecare data cetateanul, cel care, cel putin in aparenta, decide castigatorul. Din aceasta cauza, prezenta la urne a celor care oricum pierd s-a diminuat extrem de mult, alesii ignorand interesele cetatenilor, iar raportarea lor la acestia rezumandu-se la obtinerea voturilor, adica a puterii, pe care apoi o folosesc, in principal, pentru propriul interes.
„Sunt cateva exceptii, dar politicienii (diferenta dintre politicieni si oamenii politici e ca si intre afaceristi si oamenii de afaceri) n-au evoluat aproape deloc. Urmaresc esicherul politic maramuresean si observ ca nu sunt interesati sa evolueze in gandire, exprimare, cultura politica, implicare in comunitate. Intrebati politicienii din Maramures de ultima carte citita, ultima piesa de teatru sau ultimul concert de muzica clasica la care au fost. Stagnam pe aceleasi bloc-starturi, facem o conferinta de presa, am inchis dupa o jumate de ora si am plecat. Daca nu evoluezi, lumea te vede in acelasi loc si degeaba mai existi pe scena politica. Oamenii, inclusiv o parte din elita locala, s-au indepartat de intentia de vot, iar vina este a politicienilor”, spune Cristian Anghel.
Despre strategia PDL
Anghel sustine ca votul romanilor este emotional („Niciodata nu s-a votat in functie de doctrina”), si, paradoxal, „alegatorul este mai interesat de promisiuni decat de realizarile de pana atunci”. In privinta alegerilor din 2012, se observa ca UDMR ar putea avea pentru prima data un competitor serios (PCM) pe nisa electoratului etnic maghiar si ca PDL se bazeaza pe o strategie semnalata in premiera in politica autohtona.
„Pentru prima data partidul aflat la guvernare, PDL, nu-si propune cresterea scorului electoral, ci scaderea scorului formatiunii rivale, USL. In sensul acesta, se lanseaza pe piata tot felul de provocari. PDL nu s-a reformat. A avut sansa sa se reformeze la Congres si n-a facut-o. Gruparea Blaga a trecut in anonimat, a fost mai slaba decat s-a anticipat. Insa PDL nu mai poate iesi cu aceeasi oameni in fata – o s-o ascunda pe doamna Udrea, pe Roberta Anastase, pe ceilalti, in niste colegii, ca si parlamentari – si cauta sa suplineasca deficitul de imagine prin UNPR sau Miscarea Populara” , este de parere Cristian Anghel
Despre UNPR
Infiintat pe o tactica asemanatoare cu a PLD, partid absorbit de PD, UNPR, partidul civililor condusi de generalul Gabriel Oprea si infiintat anul trecut pe structura dizidentilor care au plecat din PSD si s-au alipit la Putere, este ultima miscare consacrata pe scena politica de dupa alegerile din 2008. La scurt timp de la infiintare, unii analisti politici au anuntat ca aparitia noului partid ar fi fost instrumentata chiar de presedintele Traian Basescu, PDL avand nevoie de un aliat pe frontul de stanga, pentru a rupe din electoratul social-democrat.
„Lansarea de PDL a doua curente, pe stanga si pe dreapta, vizeaza diminuarea scorului electoral al celor doua elemente principale din USL, PSD si PNL. UNPR, care se defineste ca partid de stanga, incearca sa fure voturi de la PSD, iar Miscarea Populara, declarata de dreapta, va lupta sa fure voturi de la PNL. In ultima perioada, constat o apropiere a presedintelui Basescu fata de UNPR – promovarea mediatica si cosmetizarea imaginii UNPR, modul in care i s-a facilitat sa depaseasca UDMR la numarul paralamentarilor, ajungand la 31, lansarea ideii de cosul de solidaritate etc.”, a mentionat Cristian Anghel.
In paralel cu „invazia” din Parlament, la nivel local, UNPR si-a facut o prioritate din a determina cat mai multi primari sa afirme public ca in 2012 vor candida din partea noului partid.
“Majoritatea acestor racolari au fost posibile si pentru ca primarii racolati nu respecta atitudinea electorala, fiind alesi si pentru calitatile personale si pentru afilierea la un anumit partid. E adevarat, s-au deschis baierele pungii guvernamentale si foarte multi racolati au primit resurse, totusi, aceste promisiuni din partea primarilor ca-n 2012 vor candida pe listele UNPR trebuie privite cu rezerve. Acest sprijin al presedintelui Basescu pentru UNPR se face in paralel cu o compresie totala pe care o exercita fata de PDL. Probabil ca a ajuns la concluzia ca PDL, fiind in cadere libera, nu ii mai este util si vede UNPR ca o solutie viabila”, a declarat Anghel.
Despre Miscarea Populara
Daca UNPR a fost prima mutare in sahul politic de dupa alegerile din 2008, Miscarea Populara, lansata pe piata tot din laboratoarele Puterii, este cea mai recenta.
„Miscarea Populara este nascuta moarta. Cine intra in Miscarea Populara? Partidul Poporului, PRM (fapt contestat de Vadim Tudor), PNG si PDL. Numai ca Partidul Poporului s-a lansat, pe fata cel putin, ca in spate s-ar putea sa nu fie chiar asa, ca fiind anti-PDL, si ar pierde daca s-ar dezice de ideea initiala. Pe de alta parte, partidele care ar face parte din Miscarea Populara, mai putin PDL, se misca pe o nisa foarte ingusta, cea nationalista, si risca sa nu faca pragul electoral. Daca logica acestei miscari populare este sa se realizeze un prag electoral colectiv, iar e gresita, pentru ca legea prevede ca prima formatiune din alianta sa adune minimum 5% din voturi, iar celelalte cate 3%, deci trebuie sa acopere un procent consistent”, explica Anghel.
Despre USL
Dupa alegerile din 2008, alta mutare politica a constat din alianta dintre PSD si PNL, un partid de stanga si unul de dreapta, criticata de multi, inclusiv de unii sustinatori ai celor doua formatiuni, ca fiind impotriva firii. De ce s-a facut aceasta mutare?
„Aceasta impartire stanga-dreapta este conventionala si imi aduc aminte de un articol foarte interesant, cu o gluma. Un francez, cred ca Montherlant, aprecia la un moment dat ca partidele sunt ca si masinile pe autostrada in care semnalizeaza stanga si fac dreapta. Si paradoxul era ca nu se intampla niciun accident, pentru ca toti fac la fel. Exemplul de posibila guvernare PSD cu PNL este Germania, dar nu comentam ce e in Germania. Ideea este urmatoarea: nu poti sa mergi inainte, in situatia actuala a Romaniei, fara sa adopti masuri liberale de redresare si dezvoltare economica. Dar nu poti, in situatia Romaniei, sa neglijezi complet ceea ce inseamna componenta sociala. Si atunci, intr-un program de guvernare axat pe masuri liberale si cu masuri de protectie luate din programul PSD, pentru ca Romania ramane stat social, asa scrie in Constitutie, se potrivesc cele doua”, sustine Anghel.
Anticipatia procentelor din 2012
„Pentru prima data in istoria politica a Romaniei exista o constructie politica, USL, in stare sa castige alegerile cu peste 50%. Pana acuma n-am avut asa ceva. Nici Alianta DA, nici CDR n-au facut 50%”, a observat Cristian Anghel.
Rezultatele ultimului sondaj de opinie facut public, realizat de IMAS la jumatatea lunii trecute, acrediteaza USL cu 52% din voturi, PDL cu 17,6%, Partidul Poporului cu 14,4%, UDMR cu 7,4% si PRM cu 5 procente. Surprinde scorul mic al UNPR – doar 1,1%, apropiat de la unui partid neparlamentar, PNG, care a intrunit 1%. Desi din februarie USL a pierdut 6%, conform unui sondaj al Centrului de Studii si Cercetari Infopolitic, sau 4%, dupa studiul din luna iulie al Centrului de Cercetare Sociologica si Branding, Anghel e sigur in privinta castigatorului alegerilor.
„Studiile actuale arata ca PDL nu poate sa castige guvernarea in nicun fel. Sa presupunem ca vor fi trei partide care trec pragul electoral: USL, PDL si UDMR. Anul 2012 va fi an electoral, caracterizat printr-o polarizare totala putere-opozitie, iar anul electoral uzeaza guvernarea. E greu pentru un Guvern care are 10% credibilitate, si PDL reprezinta acest guvern, sa mai atraga voturi. Presupunand ca USL, PDL si UDMR raman in Parlament, PDL cu UDMR nu vor putea face niciodata mai mult decat USL, pentru ca redistribuirea voturilor ramase se face proportional cu ce-au obtinut. PDL acum este la 15-25%, UDMR are 6-7%, nu are de unde obtine mai mult, iar in contextul existentei PCM, mai discutam, aia inseamna 30-32%. USL sigur este peste 40%, iar repartizarea tuturor celorlalte procente se face proportional”, a calculat Anghel.
Despre primariile din municipii si Consiliul Judetean
O varianta de modificare a regulilor scrutinului in 2012 se refera la alegerea primarilor din primul tur, fapt care ar aduce economii, cum argumenteaza Puterea, dar care anuleaza legitimitatea edilului, cum avertizeaza Opozitia.
„Primari din primul tur. Nu se poate! Exercitiul democratic iti spune ca pentru a fi reprezentativ trebuie sa ai cel putin jumatate plus unu din numarul de voturi. Asa se fac alegerile si-n partide si peste tot. Daca un primar castiga cu 25% si in consiliul local are un consiliu garda inversa, ce se intampla? Sunt incompabilitati pe care nu le poti ocoli. Si ganditi-va la prezenta la vot. Eu am castigat cu 52% in 2008 si hai sa spunem ca au fost 30% dintre oameni, deci practic am avut 15-17%. Nici eu n-am avut legitimitate, dar ganditi-va unul care castiga cu 30%, face 9% din populatia cu drept de vot. Ce legitimitate are el?”- spune fostul edil al Baii Mari.
Insa indiferent de formula de vot, Anghel crede ca municipiile vor fi castigate de USL cu amendamentul sustinerii unui candidat unic.
„Anul viitor, in Baia Mare, daca USL isi aduna fortele si sustin persoana respectiva, nu vor fi probleme privind alegerea primarului si a unei majoritati confortabile in Consiliul Local. Probabil ca asa va fi si la Sighet, cu toate ca acolo, in 2008, s-a castigat greu fata de candidatul PDL si cu sustinere. Daca USL iese cu doi candidati risca sa castige al treilea”, a precizat Anghel.
In privinta alegerilor pentru Consiliul Judetean, pentru ca USL sa recastige presedintia, candidatul trebuie sa fie credibil, cu notorietate si o foarte buna legatura cu partidul care-l desemneaza.
„Votul pentru presedintele Consiliului Judetean este si politic si uninominal. Cele doua elemente se imbina. S-a facut o analiza, o harta a alegerilor locale. PDL va pierde majoritatea in consiliile judetene aproape in toata tara – nu vorbesc de presedinti. Pe analiza acesta se estimeaza ca PDL va avea intre cinci si 10 presedinti de consilii judetene, iar USL intre 26 si 33. Dar majoritatea in consiliile judetene va fi clar in favoarea USL. Moldova, Muntenia si Dobrogea vor fi castigate de USL. In Transilvania se va face o schimbare, chiar daca vor mai fi presedinti de consilii din PDL, majoritatea in consiliul judetean va fi a USL”, sustine Anghel.
Puterea ia in calcul noiembrie 2012 ca data de desfasurare a alegerilor locale si parlamentare, iar sociologii estimeaza ca 60% dintre romanii cu drept de vot se vor prezenta la urne. Din nefericire, spiritul civic nu a fost reanimat de cresterea increderii in cetatenilor in clasa politica, ci de dureroasa scadere a calitatii vietii. Paradoxal, este un alt rau-bun determinat de criza economica.
„Romania nu va iesi anul viitor din criza, iar in perioada de criza esti obligat sa iei masuri dure si daca n-ai o sustinere populara consistenta duci tara in colaps. Asta este cel mai important element care trebuie sa dea de gandit populatiei atunci cand va merge la vot anul viitor”, a concluzionat Anghel.
Sursa: Catalin Vischi