Vezi VIDEO
Zidar, dulgher, vanzator sau lucrator la spatii verzi sunt cateva dintre calificarile pe care le vor putea obtine detinutii aflati in Penitenciarul Baia Mare, care a incheiat un parteneriat cu Asociatia Profesionala Neguvernamentala de Asistenta Sociala (ASSOC). Finalitatea proiectului dintre cele doua institutii vizeaza incadrarea pe piata fortei de munca a 820 de persoane vulnerabile din punct de vedere social, din care 200 sunt romi.
Grupul tinta al proiectului “Dezvoltarea de structuri sociale ale economiei sociale in regiunile Nord Vest, Sud Vest Oltenia si Vest” sunt persoanele cu dizabiliati, romii si tinerii din sistemul de protectie al copilului. O prima selectie a detinutilor a fost facuta deja.
“Am avut impreuna cu colaboratorii de la penitenciar o actiune prin care dorim sa recrutam din grupul tinta care face parte din categoria persoanelor de etnie roma pentru anumite calificari profesionale in cadrul acestui proiect”, a declarat Oana Buie, coordonator Centru de Resurse pentru Dezvoltare Conceptului de Economie Sociala la ASSOC.
La iesirea din detentie, persoanele vulnerabile din punct de vedere social vor avea sansa sa-si gaseasca un loc de munca, dupa cum au precizat initiatorii proiectului. Oficialii Penitenciarului Baia Mare sunt de parere ca acest lucru le va fi de mare ajutor celor care se afla inchisi. “In Baia Mare are loc o activitate de informare pentru facilitarea intrarii pe piata muncii a persoanelor private de libertate de etnie roma”, a spus Crina Suciu, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Baia Mare.
Unul dintre detinutii selectati in cadrul proiectului s-a declarat incantat de faptul ca i s-ar putea oferi o sansa sa se angajeze la iesirea din penitenciar. “Am un copil minor acasa, am familie si ma ajut. Decat sa mai comitem si alte infractiuni, e mai bine pentru noi”, a spus Ionel Verban, detinut in Penitenciarul Baia Mare.
Proiectul “Dezvoltarea de structuri ale economiei sociale in Regiunile Nord Vest, Sud Vest Oltenia si Vest” se deruleaza pe durata a trei ani si este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Sursa: Adina Timis