Vezi VIDEO
Conforma unei hotarari de guvern, aprobata saptamana trecuta, proprietarii de paduri din Siturile Natura 2000 pot primi, incepand din acest an, compensatii banesti. Decizia a fost luata pentru a-i recompensa pe cei care nu pot taia padurea pe care o au in proprietate, din cauza restrictiilor impuse de legislatia privind zonele protejate.
Aceste compensatii, sistate in anul 2009 si reluate acum, se refera doar la anumite tipuri de paduri, iar valoarea acestor ajutoare financiare se calculeaza in functie de consistenta padurii si de suprafata acesteia. Astfel, un proprietar poate primi, anual, de la bugetul de stat, o suma cuprinsa intre 40 si 200 euro/hectar.
„Se vor da aceste plati compensatorii pentru padurile cu rol special de protectie, care au fost excluse total sau partial de la taieri, insa doar pentru acele paduri care se suprapun total peste siturile Natura 2000. Aici ma refer la paduri cu rol de protectie, paduri care sunt situate pe terenuri cu panta mare, de peste 35 de grade, paduri situate pe soluri cu grohotisuri si cele situate in zone puternic poluate”, a explicat inginerul silvic Nicolae Pop.
In intreg judetul exista in jur de 15.000 de hectare de padure cuprinsa in siturile Natura 2000, dintre care, o suprafata de 6.500 de hectare se regaseste doar in parcul Muntii Maramuresului.
„Situatia Parcului Natural Muntii Maramuresului o cunosc foarte bine, iar aici zona de protectie integrala care s-ar incadra in acest criteriu de eligibilitate pentru platile compensatorii ar fi cam la 6.500 de hectare”, a precizat inginerul silvi din Poienile de sub Munte, Ion Ciudic.
Documentatia pentru accesarea acestor compensatii trebuie depusa la inspectoratele silvice judetene pana la 31 martie. In termen de 30 de zile, proprietarii vor primi un raspuns scris, in sensul acceptarii documentatii sau a respingerii sale, iar mai apoi dosarele aprobate vor ajunge la minister.
Potrivit informatiilor de la Ministerul Apelor, Padurilor si Pisciculturii, banii vor ajunge in conturile proprietarilor cel tarziu in luna iulie.
Sursa: Tania Purcaru