![]() |
![]() |
107.000 de euro vor reintra in conturile firmei lui Ioan Hoban, Marstar, implicata in Afacerea “Golf Parc”, decizia inchizand practic povestea unei tranzactii cu terenuri care apartin municipalitatii Baii Mari. Banii reprezinta garantia de participare la licitatie, depusa in urma cu sase ani si jumatate de firma lui Hoban. Astfel, controversatul proiect s-a incheiat fara sa inceapa, dar nu fara tensiuni si acuzatii.
De-a lungul timpului, afacerea a fost cercetata de catre procurorii DNA, de cei ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ai Parchetului de pe langa Judecatoria Baia Mare si de politistii maramureseni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor.
Toate anchetele privind aceasta afacere, care presupune vanzarea unui teren aflat in proprietate a municipiului Baia Mare catre una dintre firmele fostului deputat liberal Ioan Hoban, s-au solutionat cu neinceperea urmaririi penale.
Povestea a inceput in 19 decembrie 2005, cand Consiliul Local Baia Mare a dispus vanzarea unei suprafete de 134 de hectare de pasune si concesionarea a peste 86 de hectare de padure, ambele suprafete apartinand domeniului privat al municipiului. Terenul, situat in zona Baraj – Firiza – Varatec, urma sa fie vandut si concesionat pentru o realizarea unui parc turistic de agrement.
Proiectul respectivului centru de agrement prevedea construirea unui teren de golf si a unor partii de schi. De asemenea, pe teren urmau sa se construiasca sali, terenuri de sport, piscine, birouri, 330 de vile si trei hoteluri de lux. Caietul de sarcini a fost cumparat de opt firme, insa la licitatie s-a prezentat numai firma fostului deputatul Ioan Hoban, SC Marstar SRL, si un angajat al acestuia, Ciprian Gata. Licitatia a fost castigata fara probleme de firma lui Hoban.
Dupa licitatie, afacerea a intrat in atentia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), care apoi si-a declinat competenta catre Parchetul de pe Inalta Curte de Casatie si Justitie de unde dosarul a fost pasat procurorilor de la Parchetul de pe langa Judecatoria Baia Mare, iar de acolo Serviciului de Investigare a Fraudelor al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Maramures.
Timp de trei ani, cat au durat cercetarile, Consiliul Local Baia Mare, cel care a aprobat vanzarea, a emis o alta hotarare prin care suspenda demersurile legate de intocmirea contractului de vanzare-cumparare, “pana la solutionarea tuturor problemelor legate de acesta actiune”.
Dupa un “NUP” intarziat si anticipat, in martie 2010, dupa condamnarea primarului Cristian Anghel, Mircea Dolha, din postura de primar interimar, a readus afacerea “Golf Parc” pe tapet, mai ales ca visteria locala era “cam goala”, dupa cum s-a motivat la vremea aceea, iar tranzactia ar fi putut alimenta conturile cu suma de 1.350.000 euro (1.340.000 de euro – pretul de vanzare al terenului si inca 10.000 + TVA, redeventa anuala pentru concesionarea a 86,46 de hectare de padure).
In consecinta, s-au facut comisii care sa renegocieze cu reprezentantii lui Hoban, ajungandu-se chiar la situatii penibile, in care, in iulie 2010, mai multi consilieri locali (Radu Stef, Cristian Niculescu-Tagarlas, Ovidiu Pop, Calin Bota, Zamfir Ciceu, Ludovica Parvu si Vlad Onet) s-au recuzat din comisie, fiecare invocand motive mai mult sau mai putin plauzibile (de exemplu, “Sunt in relatii de dusmanie cu Hoban” – Radu Stef).
Desi comisia a fost pana la urma constituita, aceasta nu a avut nicio activitate, cele doua parti neintalnindu-se vreodata pentru renegocierea vanzarii. Astfel ca in 20 aprilie 2012, presedintele comisiei, viceprimarul Istvan Ludescher a propus Consiliului Local sa aprobe incetarea oricarui raport juridic cu firma Marstar, ceea ce s-a intamplat. La finalul saptamanii trecute, consilierii municipali au aprobat restituirea catre Marstar a garantiei de participare la licitatia din 30 ianuarie 2006, suma fiind de aproape o jumate de milion de lei (484.731,60 lei).
Sursa: Catalin Vischi