S-a mai incheiat un an scolar. Momentul bilantului nu este intamplator! Si este obligatoriu, in conditiile in care actualul inspector scolar general al invatamantului preuniversitar din Maramures, prof. Mariana Pop, si-a anuntat candidatura pentru un loc in Camera Deputatilor.
“Sunt foarte multe de spus! In spatele proiectelor initiate si derulate de catre inspectoratul scolar pe care il conduc se afla creativitatea, munca si daruirea colegilor mei. Nu sunt obisnuita sa spun «eu am facut!» Sigur, eu sunt cea care raspunde pentru activitatea Inspectoratului Scolar Maramures.
Mi-am asumat fara rezerve aceasta responsabilitate. Nu este deloc usoara atunci cand sub umbrela institutiei pe care o conduc se afla 8.359 de colegi, personal didactic si nedidactic si 81.000 de copii. Volumul de munca este urias, satisfactiile sunt pe masura.
Echipa pe care o conduc s-a implicat activ atat in zona de performanta a invatamantului si educatiei din Maramures, cat si in proiecte care vizeaza in special evolutia copiilor care se confrunta cu abandonul scolar. Sunt la fel de importanti pentru noi si olimpicii si copiii care au nevoie de burse sociale pentru a putea merge la scoala.
In anul 2008, cand am candidat pentru un loc in Senatul Romaniei, le vorbeam oamenilor despre dorinta mea de a trai intr-un Maramures european. Astazi judetul Maramures ocupa un loc fruntas in clasamentul judetelor care au castigat proiecte europene pe educatie.
Cele mai recente sunt cele 9(noua) proiecte castigate din 100 la nivel national, care se deruleaza in interiorul programului national «Parteneriat pentru educatie! Granturi pentru scoli in dificultate!».
Concurenta a fost mare fiind 630 proiecte depuse la nivel national iar aprobate 100. Si, stiti de ce? Crezul nostru, cand vine vorba de copii, este « vedem ceva special in fiecare din voi ». In mod particular este vorba de cele doua proiecte din fonduri europene: «Salvati copiii de abandon scolar si neintegrare» si «Cerinte educative speciale pentru toti».
In cadrul proiectului, 200 de copii, care au coeficientul de inteligenta peste medie dar din cauza resurselor financiare scazute ale familiei lor ar fi abandonat scoala, au primit burse pentru finalizarea invatamantului obligatoriu.
Acest lucru l-am gandit in contextul gasirii de solutii pentru reducerea indicatorului care preocupa UE si anume parasirea timpurie a educatiei. Acest indicator a ajuns in Romania la un procent de 16,6%. Parasirea timpurie a educatiei reprezentand segmentul de populatie cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani, tineri care au 8 si mai putin de 8 clase.
Acesti tineri, care ar trebui sa fie factorul de progres al comunitatii in care traiesc, sunt cel mult muncitori necalificati sau zilieri. Este o problema a Romaniei, pentru ca un popor needucat este usor de manipulat.
Olimpicii au locul pe care il merita, iar judetul nostru se poate mandri cu performante notabile. In cifre reci, statistice, anul trecut copiii au reusit, la fazele nationale ale olimpiadelor: 10 premii I; 8 premii II; 12 premii III; 55 mentiuni; 9 mentiuni speciale; 5 elevi din Maramures au fost selectionati in loturile restranse ce vor reprezenta Romania la olimpiada internationala; locul I la Balcaniada de matematica si putem spune foarte multe despre performantele invatamantului din Maramures.
Recunoasterea performantelor noastre, a centrului nostru de excelenta, este o evidenta. Turcia, Austria si Spania ne-au ales parteneri in proiectul pentru formarea adultilor «PARINTI DE AUR PENTRU COPII DE AUR », program care are rolul de a optimiza relatia speciala dintre un copil olimpic si familia sa.
In mandatul meu ne-a preocupat si asigurarea finantarilor pentru finalizarea lucrarilor incepute la unele scoli din judet, implicandu-ma atat la nivel central cat si local, fiind si consilier local in Consiliul Local Baia Mare.
Si, as dori sa fac o ultima precizare: in anul 2010, an in care au trebuit reduse locurile de munca din cauza finantarii cost/elev printr-o analiza amanuntita, nici unul dintre cei 8.359 de colegi nu si-a pierdut locul de munca.
Invatamantul este o tema delicata astazi. Tranzitia catre un model european de invatamant este cu adevarat solicitanta. Eu sunt profesoara! Iubesc scoala! Iubesc copiii! Imi pasa ce se va intampla maine in scolile romanesti.
Dar sa stiti ca marea provocare este ce se va intampla peste 5 sau 10 ani! Eforturile si sacrificiile pe care le fac astazi toti cei implicati in sistemul de invatamant trebuie sa fie rasplatite! Calitatea educatiei trebuie sa creasca! Solutia nu este numai la profesori, este la elevi, la parinti si la parlamentari, deoarece fara o legislatie corecta si coerenta nu putem vorbi despre calitate in educatie. Mai ales in ceea ce priveste mentalitatea celor implicati in procesul de invatamant!
Dorinta mea de a candida si de a face parte din Comisia pentru invatamant din Camera Deputatilor nu este altceva decat asumarea unei responsabilitati si mai mari.
Spuneam colegilor mei prezenti la unul din zecile de cursuri de formare profesionala organizate de Inspectoratul scolar Maramures ca…scoala cea mai buna este cea in care inveti, inainte de toate, sa inveti.
Aceasta este scoala romaneasca pe care mi-o doresc! Si o vom avea!”
Prof. Mariana POP
Sursa: Advertorial