Comunitate

Adolescent de nota 10 din Maramureş, luptă la 16 ani pentru a patra oară cu cancerul

Zoltan Vasile Szabo (Zoli) este un adolescent de numai 16 ani, care încearcă, într-o crâncenă luptă cu cancerul, să iasă învingător pentru a patra oară. Este un elev de nota 10 pe linie şi în loc să aibă preocupări la fel ca şi colegii de vârsta lui, Zoli  a făcut atâtea cure de chimioterapie, de ar doborî un om în toată firea.

Prima operație a fost făcută la 3 ani și jumătate, în Cluj

Calvarul familiei (fiindcă erau încă o familie la acel moment) a început în jurul vârstei de trei ani și jumătate, respectiv în septembrie 2004, când doctorii au descoperit un chist de grăsime pe peretele abdominal al lui Zoli. Asta li s-a spus, inițial, și li s-a recomandat operația. Au fost îndrumați către specialiștii de la Cluj, unde au trecut prin noi seturi de analize și teste la ecograf, stabilindu-se faptul că, pe o bucată de aproximativ cinci centimetri, intestinul copilului intrase în putrefacție. Prima operație a fost făcută în 5 ianuarie 2005, cu mai bine de 13 ani în urmă, fiind urmată de patru luni de investigații, tot la două săptămâni. Vreme de patru luni, la fiecare două săptămâni, mama și copilul mergeau la control. Noile investigații au relevat ceva mult mai grav. Copilul avea o tumoră malignă gradul III, cu celule B, mari și cu un înalt grad de malignitate. Zoli a avut, din ianuarie până în septembrie 2005, un anus contra naturii, cel puțin așa e denumirea medicală a afecțiunii de care suferea. Odată descoperit cancerul, în 14 septembrie 2005, Zoli a fost operat pentru a două oară, pentru a i se repune intestinul. Avea 4 ani și jumătate și trăise, aproape un an, prin spitale. Copilăria nu mai avea nicio logică pentru el. Problemele păreau să se fi sfârșit, fiindcă vreme de doi ani și jumătate, la toate controalele care le-au făcut în Cluj, analizele au ieșit bine.

În octombrie 2007, cancerul s-a mutat în esofag

Anul 2007 a fost, din nou, unul plin de încercări. În luna octombrie, la vârsta de 6 ani, Zoli a făcut o amigdalită urâtă și, în două săptămâni, a slăbit 10 kilograme. În 2007, Cristina, mama lui Zoli, părăsită de primul soț, credea că a găsit mângâierea și înțelegerea lângă un alt bărbat. Era însărcinată cu cel de-al doilea copil, Alexandra Maria Luiza, când un computer tomograf făcut la sfârșitul lunii noiembrie 2007 a venit cu o nouă veste fulgerătoare. Lui Zoli i s-a descoperit o formațiune rinofaringiană malignă, respectiv un ganglion în esofag, care urca dinspre gât spre nas și care era o nouă tumoră. Copilul a fost supus unei noi cure agresive de chimioterapie, iar un medic de la Cluj a indicat transplantul medular, la Timișoara. Ajunși aici, în ianuarie 2008, micuțul a trecut printr-o nouă cură de chimio, iar în timpul tratamentului s-a născut, în spitalul din Timișoara, sora lui, Alexandra. Compatibilitatea lui Zoli cu surioara lui a fost foarte mică, tocmai fiindcă proveneau din tați diferiți. Vreme de 8 luni, până pe 3 august 2008, băiatul a făcut seturi de chimio (șase stagii în primele șase luni, apoi o lună pauză și apoi încă o serie de chimioterapie). La sfârșitul anului 2008, Zoli a suferit un transplant medular, tot în Timișoara, operație urmată de alte trei cure de chimioterapie post-transplant. După această nouă intervenție, următorii șase ani au părut să aducă liniștea în casa familie. Dar a fost doar o liniște care nu prevestea lovitura ce avea s-o încerce din nou, pe Cristina, în vara lui 2014.

Zoli, Cristina, Alexandra Cancerul a revenit într-o formă mult mai agresivă, în 2014

La fel ca în octombrie 2007, totul a fost declanșat de o amigdalită pultacee, în iunie 2014. După două săptămâni de tratament în Baia Mare, urmat de alte analize în Cluj, s-a descoperit faptul că tumora din zona faringelui a recidivat și acum mergea și spre limbă. În 29 iulie 2014, băiatul de 13 ani a trecut prin patru cicluri noi de chimioterapie, de câte cinci zile, urmate fiecare de două săptămâni de analize. Părea ce este bine, dar problemele de sănătate au recidivat, iar Zoli are nevoie, din nou, de ajutorul nostru al tuturor.

Cristina, mama lui Zoli mai are o problemă delicată: nu poate ajunge la muncă deoarece stă cu băiatul ei, iar banii nu sunt niciodată suficienți. Mai mult, tatăl Alexandrei, cel de-al doilea soț, nu a rezistat la toate aceste probleme şi a preferat să plece. Între timp, a murit şi bunica lui Zoli, cea care avea grijă de micuţa Alexandra în perioada cât este Cristina cu Zoli la spitale.

VEZI AICI POVESTEA LUI ZOLI

 

4 Responses

  1. Vă rog să luați legătura cu familia îndurerată și să-i furnizați informațiile pe care eu voi încerca să le sintetizez în continuare și care pot fi aflate cu lux de amănunte și cu exemple de supraviețuitori ai oricărui tip de cancer la adresele de site: http://www.thetruthaboutcancer.com al lui Ty Bollinger, http://www.chrisbeatcancer.com al lui Chris Wark și în filmele de la link-urile de mai jos, precum și pe alte site-uri și în alte filme conexe de care veți afla accesând site-urile și filmele arătate.
    https://www.youtube.com/watch?v=KqJAzQe7_0g&t=121s
    https://www.youtube.com/watch?v=VK_sX5ko8SE&t=461s
    Pe scurt, cancerul poate fi tratat și învins printr-un regim de viață sănătos, bazat pe dietă alimentară strictă alcătuită din legume și fructe și pe mișcare. Chris Wark, deținătorul site-ului mai sus pomenit http://www.chrisbeatcancer.com , este unul dintre cei care a învins cancerul de colon pe care l-a avut urmând un astfel de regim de viață sănătos și renunțând cu totul la tratamentele chimioterapice și radioterapice distrugătoare pentru întregul organism, nu numai pentru celulele canceroase și care nu elimină și cauza pentru care apar celulele canceroase, ci doar celulele în sine, drept pentru care cancerul reapare după o vreme în alte locuri din organism. Cheia vindecării constă în întărirea sistemului imunitar prin regimul de viață sănătos, sistemul imunitar propriu fiind cel care va lupta cu succes atât pentru eliminarea cauzei care a produs cancerul, cât și pentru eliminarea celulelor canceroase, fără să distrugă celulele sănătoase ale organismului, așa cum fac chimioterapia și radioterapia cu efecte secundare grave privind sănătatea de ansamblu. Chris Wark a propus și propune tuturor celor în necaz, într-un documentar în mai multe episoade care se poate achiziționa de pe site-ul lui la un preț cât se poate de rezonabil și oricum mult mai mic decât costul tratamentelor medicale, dieta pe care a urmat-o el însuși pentru a se vindeca și pe care au urmat-o și alții și s-au vindecat în număr decâteva zeci de persoane, ceea ce este cu totul încurajator. Una din aceste persoane a mărturisit că nu a urmat dieta prpusă de Chris Wark, ci a reușit să învingă cancerul bând în exclusivitate suc de morcovi și având, desigur, o voință de fier, atât de puternică este dieta bazată pe legume și fructe în tratarea cancerului. Să nu se înspăimânte copilul prea tare pentru că va fi obligat să renunțe la carne, brânzeturi, pâine, paste făinoase (în general toate alimentele procesate din făină de grâu, porumb, orez și alte cereale) și alimente dulci făcute cu zahăr sintetic (fructe sau legume dulci naturale se pot mânca oricâte, deoarece zahărul din ele se află în combinație cu alți compuși chimici naturali și extragerea zahărului din aceste combinații are darul de a nu conduce la creșterea glicemiei în sânge), deoarece, când va vedea câtă energie și poftă de viață va dobândi de pe urma acestei diete, se va obișnui repede cu ea și va renunța el însuși de bună voie la alimentele mai sus amintite și care i-ar face rău. Doresc copilului din toată inima multă sănătate și să încerce această cale de vindecare renunțând la chimioterapie și radioterapie, fiindcă este singura care îl poate vindeca!

  2. Revin cu un amănuntimportant: legumele și fructele să fie, pe cât posibil mai mult, cultivate organic (sau bio, sau ecologic, cum se mai spune), adică să nu fi fost stropite cu pesticide și crescute cu îngrășăminte chimice și să nu fie modificate genetic! Multă sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *