![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Zi festiva astazi, 24 ianuarie, la Palatul Administrativ din Baia Mare, acolo unde autoritatile judetene au organizat manifestari cu ocazia implinirii a 152 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Evenimentul s-a incadrat in tiparele specifice actiunilor de gen, cu spiciuri si o hora a unirii in care au intrat aproape toate oficialitatile maramuresene, uitand pentru cateva minute de luptele politice. Momentul l-a impresionat chiar si pe un francez, instrumentist in Fanfara Millennium Band, Donatien Pavageau Buticas, acesta marturisind ca in Franta nu ar fi vazut niciodata autoritatile dandu-si mana si dansand. Cetateanul francez a mai spus ca in tara sa istoria pare sa nu fie atat de vie, precum se pastreaza in sufletele romanilor.
Holul Palatului Administrativ a gazduit astazi, 24 ianuarie, manifestarile dedicate aniversarii celor 152 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Evenimentul a decurs ca in anii trecuti: prezentarea semnificatiei acestei zile, discursurile autoritatilor locale si judetene si un mic spectacol oferit de elevi ai Palatului Copiilor Baia Mare si de Fanfara Municipala. Pentru a scoate din monotonie actiunea, solistii Fanfarei Millennium Band au pregatit un moment mai special: o piesa din repertoriul romanesc, uvertura operetei Crai Nou, in interpretarea sopranei Cristina Bodea. Noutatea din acest an a fost faptul ca un francez a interpretat, de ziua Micii Uniri, un solo, la basfligorn, in deschiderea spectacolului.
“Este o sarbatoare a noastra, a romanilor, draga noua tuturor, si ne-am gandit sa interpretam o piesa celebra din repertoriul romanesc, este vorba de uvertuira operetei Crai Nou, de Ciprian Porumebescu, am ales cateva fragmente. Noutatea, asa cum spuneam si in spiciul meu de deschidere, a fost ca daca romanii au apelat la marile puteri pentru unire, si noi am apelat la una din marile puteri, prietena a Romaniei, Franta, sa ne trimita un francez, ni l-a trimis si a avut un solo in deschiderea acestei lucrari”, a afirmat dirijorul Fanfarei, Florian Matasaru.
Instrumentistul francez a fost impresionat de traditionala hora a unirii care s-a dansat la final, spunand ca in tara sa natala nu a asistat niciodata la un moment atat de special.
“Pentru mine e destul de exotic cand vad oficialitati care se prind de mana sau fac asa un dans. N-as imagina asa ceva in Franta, e si frumos ca e hora unirii si are o simbolistica deosebita pentru mine. In Franta, 14 iulie e o zi importanta, sunt mai multe zile de astea, dar cred ca francezii au lasat putin istoria in spate si nu e asa vie in ei. Aici poate ca istoria ramane mai puternica, vad ca rasuna in oameni si asta e foarte frumos. Pentru mine a fost impresionant, mai ales partea asta cu hora unirii”, a marturisit Donatien Pavageau Buticas.
In traditionala Hora a Unirii s-au prins prefectul Sandu Pocol, Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean Maramures, cei doi parca vrand sa demonstreze ca sunt “un cuplu de aur” al politicii maramuresene, nelasand pe nimeni sa se interpuna intre ei. Si subprefectul Gyongyike Bondi si primarul interimar, Istvan Ludescher, au dansat hora unirii, alaturi de vicepresedintele CJ, Emil Marinescu, dar si de sefi de deconcentrate.
Manifestari dedicate Unirii Principatelor Romane au avut loc si la Muzeul Judetean de Istorie, acolo unde elevii clasei a XI-a A au asistat la un schimb de informatii cu privire la evenimentele petrecute in 24 ianuarie. Elevii si-au prezentat proiectele de istorie, dupa care au purtat un dialog cu muzeografii, imbogatindui-se cunostintele in domeniu. Actiunea a facut parte dintr-un parteneriat existent intre Grupul Scolar George Baritiu si Muzeul de Istorie, dupa cum a precizat profesor Delia Pop.
Sursa: Camelia Tocaci