Primarii maramureseni au fost sfatuiti sa ii implice mai mult pe infractorii condamnati la inchisoare cu suspendare in activitatile care sunt derulate in folosul comunitatii. Recomandarea a venit astazi, 20 iunie, din partea reprezentantilor Serviciului de Probatiune de la Tribunalul Maramures, care au aratat ca instanta poate suspenda executarea pedepsei privative de libertate si sa-l oblige pe penitent la desfasurarea unei activitati in folosul comunitatii. Mai mult, consilierii acestui serviciu au aratat ca in prea putine cazuri se profita de faptul ca exista o astfel forta de munca disponibila pentru munca neremunerata.
Secretarii unitatilor administrativ-teritoriale din judetul s-au intalnit la Prefectura cu oficialii de la tribunal. Reprezentantii Serviciului de Probatiune au aratat ca ar fi important ca aceste persoane sa fie „valorificate” in functie de nivelul educational in care se incadreaza, urmarindu-se chiar posibilitatea ca detinutii sa ramana dupa punerea in libertate la respectivul loc de munca.
“E important ca aceste persoane sa-si valorifice nivelul educational in perspectiva care pot fi chiar viitorul lor de munca. De exemplu un minor poate fi prezent in biblioteca pentru a aranja codul de carte. Chiar daca ne place sau nu, infractorii fac parte din comunitatile noastre”, a spus Ioana Raluca Pop, consilier in cadrul Serviciului de Probatiune.
Reprezentantii tribunalului au mai aratat ca sunt foarte putine oferte pentru persoanele care au probleme cu legea. S-au inregistrat totusi cazuri de infractori pusi la munca in folosul comunitatii in comunele Farcasa, Remetea Chioarului si Suciu de Sus. La nivelul municipiuluin Baia Mare, cei care au avut probleme cu legea sunt implicati in activitati ale Serviciului Public Ambient Urban.
Acest program gestionat de catre Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Maramures vizeaza pe de-o parte persoanele condamnate la inchisoare, dar cu suspendarea pedepsei sub supravegherea acestei institutii, respectiv minorii asupra carora instanta a luat masura educativa a libertatii supravegheate. Acestora li se poate impune obligatia de a presta servicii in folosul comunitatii, a explicat, pentru eMaramures, reprezentantul PR al serviciului, Lavinia Sabau.
Sursa: Camelia Tocaci