![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
Mai multi maramureseni au reclamat Politiei Baia Mare ca au fost pagubiti cu cate 500 de lei dupa ce au dat bani unei firme muresene al caror reprezentant le-a promis ca ii va duce la munca in Germania. Administratorii societatii au incasat banii dar i-au lasat balta pe oameni chiar in ziua plecarii. Pagubitii au cerut explicatii anagajatelor punctului de lucru din Baia Mare, iar cand au vazut ca acestea nu le spun nimic s-au dus cu totii la politie, reclamand ca au fost inselati. In jur de 5.000 de euro au platit maramuresenii pentru drumul spre Germania, unde ar fi trebuit sa presteze munci agricole. Banii stransi au fost virati in contul firmei din Targu Mures, dar serviciul nu a mai fost prestat, iar administratorul nu a mai fost de gasit de la data izbucnirii scandalului.
Circa 40 de persoane care au sperat sa lucreze in Germania dupa ce au vazut un anunt intr-un ziar local s-au ales si fara bani, si fara job. In loc sa primeasca 6 euro/ora pentru municile agricole la care se facea referire in anuntul de recrutare, acestia s-au vazut nevoiti sa dea declaratii politistilor si comisarilor de la Protectia Consumatorilor Maramures. Pagubitii au reclamat ca, dupa contactarea firmei din Targu Mures, li s-a cerut sa achite contravaloarea transportului spre angajatorul neamt din Kiell. Ieri, 13 septembrie, autocarul cu care ar fi trebuit sa mearga in Germania nu a mai venit dupa ei, reprezentantii firmei le-au spus ca s-ar fi defectat iar cursa va fi reprogramata. Pana atunci au mai existat insa doua amanari, iar oamenii au intrat la banuieli.
“A fost un numar de telefon, ne-am pus in contact cu persoana care ne-a garantat o anumita suma de bani, in schimbul unor servicii. Ni s-au cerut niste adeverinte medicale. A fost tot ce ni s-a cerut. Greseala noastra a fost ca am avut incredere si am platit suma. S-a platit 500 de lei, de persoana”, a relatat Ervin Hambauer, unul dintre pagubiti.
In ziua imbarcarii, oamenii n-au mai reusit sa discute cu nimeni din firma. ”Am incercat sa sunam pe domnul care trebuia sa vina dupa noi. Are telefonul inchis, nu ne mai raspunde nici domnul de la Timisoara, si el are telefonul inchis”, a spus un alt pagubit, Vasile Slatian, care a precizat ca persoana cu care s-a discutat despre drumul in Kiell, Germania se numeste Daniel Rus, iar agentia din Baia Mare – Silcella.
Dupa ce s-au scandalizat in fata punctului de lucru al firmei muresene, situat pe bulevardul Unirii 14A din Baia Mare, grupul s-a dus la politie si a depus reclamatie. Disperata ca a ramas si fara bani si fara loc de munca, una dintre femei s-a pus pe plans. ”Acuma eu ce ma fac? Si cu banii dati si fara loc de munca, o sa ma apuc sa ceresesc, ce sa fac?”, a intrebat ea.
Ancheta s-a pus rapid in miscare, iar in prezent politistii maramureseni face cercetari impreuna cu ofiteri din cadrul Servicului de Investigare a Fraudelor al IPJ Mures. Pana acum s-au inregistrat 39 de pagubiti, fiecare platind contravaloarea a circa 110 euro.
”39 de persoane au platit societatii cate 500 de lei, ocazie cu care au fost incheiate contracte de transport pe ruta Baia Mare – Germania si au primit chitante fiscale. Suma de bani a fost trimisa prin serviciul bancar rapid unei persoane din Tirgu Mures. La ora stabilita pentru plecarea in Germania, cetatenii au constatat ca nu se va mai efectua transportul, nefiind prezent nici un mijloc de transport in acest sens”, a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Maramures, Tania Sobranet.
Despre caz au fost sesizati si comisarii de la Protectia Consumatorilor Maramures. Pentru ca e vorba de ”un raport comercial”, comisarii trebuie sa-i sprijine pe oameni sa-si recupereze banii platitit firmei de transport. Pe de alta parte, inspectorii de munca maramureseni recomanda mai multa atentie celor care vor sa plece sa lucreze in strainatate.
”Trebuie sa fie atenti la acele anunturi care vin si spun ca mediaza si plaseaza forta de munca in strainatate. Sunt angajatori care fac intermediere. Sa fie atenti la ce contract semneaza pentru ca acele societati nu fac altceva decat sa intocmeasca dosarul, sa puna la dospozitia unui angajator un numar mai mare de persoane, iar acel angajator selecteaza persoanele, nicidecum acei angajatori nu asigura incheierea unui contract de munca in strainatate”, a punctat purtatorul de cuvant al ITM Maramures, Mircea Onea.
Politistii vor continua cercetarile in acest caz, sub supravegherea procurorului de caz. Deocamadata au fost audiate angajatele punctului de lucru din Baia Mare, despre administratorul de la Targu Mures nu s-a spus nimic, el urmand sa fie identificat de catre oamenii legii din Targu Mures.
Sursa: Camelia Tocaci