![]()
|
Vezi VIDEO si GALERIA FOTO
La ora 10.05, pe Aeroportul International Baia Mare s-a dat alarma. Un exercitiu de simulare fara precedent a fost in plina desfasurare in zona, reprezentantii mai multor institutii avand de intervenit ca urmare a unei catastrofe aviatice. Scenariul este unul pe care nimeni nu si-l doreste in realitate pentru ca presupune prabusirea langa pista de la Tautii Magheraus a unui avion cu 35 de persoane la bord. Alerta pentru exercitiu s-a dat imediat ce pilotul aparatului ATR 42 a anuntat turnul de control ca are probleme la motor si trenul de aterizare, astfel incat nu poate ajunge in siguranta la sol. Cei prezenti in aeroport la inceperea simularii, altii decat cei implicati in actiune, s-au strans in balconul aerogarii ca sa urmareasca desfasurarea de forte, nevazuta pana acum la aeroport.
Toate echipajele de interventie au intrat, putin dupa ora 10.00, in dispozitiv, iar spre aeroport au plecat mai multe echipaje ale Serviciului Judetean de Ambulanta, Inspectoratului pentru Situatii de Urgente si SMURD, dar si ale politiei. De asemenea, doua autospeciale au inceput sa faca un covor de spuma pe pista aeroportului care sa impiedice explozia avionului. Zona a fost survolata de un avion iar ulterior, la sol s-a pus in scena dezastrul.
In zona a fost declansat in mod voit un incendiu
Pentru veridicitatea actiunii, autoritatile au declansat un incendiu in zona, folosind cherosen. Un autobuz vechi a fost amplasat in camp, in imediata apropiere a pistei, fiind decorat astfel incat sa semene foarte bine cu un avion.
La bord au fost urcate si cateva victime, care au asteptat echipajele de descarcerare si prim-ajutor. Paramedicii, asistentii si pompierii au aflat abia la fata locului care este starea victimelor. Bilantul a fost unul sumbru, chiar si pentru un exercitiu: cinci morti si 30 de raniti, printre care si o femeie gravida, respectiv mai multi copii.
20 de litri de sange artificial folositi pentru „victime”
Cei cinci morti, intre care s-a aflat si un copil au fost practic manechine, insa „ranitii”au fost persoane in carne si oase, machiate si aranjate astfel incat sa para cu adevarat victime ale unei catastrofe. Cheia intregului exercitiu a fost aceea ca nici echipajele de pompieri si jandarmi, dar nici paramedicii nu au stiut unde se afla victimele sau ce fel de rani (modelate) prezinta iar in momentul in care le-au gasit in iarba au fost obligati sa intervina ca si cum ranile ar fi reale.
Ranitii, care au fost recrutati dintre voluntarii de la Serviciul de Ajutor Maltez, au inceput sa urle de durere si sa ceara ajutor, astfel incat in scurt timp s-a creat un vacarm cum nu a mai fost in zona aeroportului. Cel care a machiat „ranitii”, artistul Robert Strebeli, a marturisit ca a folosit circa 20 de litri de lichid preparat din coloranti alimentari si miere, care a capatat aspect de sange si care a fost turnat pe corpul victimelor. De asemenea, s-a utilizat pasta de modelaj cu aspect metalic, care a imitat aschiile din fuselajul avionului. Mai bine de 12 ore s-a lucrat pentru aranjarea „victimelor” iar pentru punerea in scena a „catastrofei” voluntarii au muncit doua zile. Ranitii au beneficiat inclusiv de consilierea unor psihologi, iar la fata locului s-a aflat si un preot militar.
Peste 300 de oameni angrenati in derularea interventiei
Intre timp, prin oras s-au auzit non-stop sirenele masinilor de interventie, la fel ca in cazul unui accident real, ceea ce a starnit nu doar o stare de neliniste, ci si de curiozitate.
In derularea actiunii au fost angrenate circa 300 de persoane, dupa cum a afirmat directorul aeroportului, Mihai Patrascu -, incepand de la pompieri si medici de pe ambulante si terminand cu personalul de la urgenta Spitalului Judetean, criminalisti, jandarmi si angajati ai serviciilor rutier si transporturi. Prefectul de Maramures, Sandu Pocol, a fost si el prezent in zona. De altfel, reprezentantul Guvernului in teritoriu a fost cel care a declansat planul rosu de interventie, dupa ce oficialii aeroportului i-au raportat ca avionul s-a prabusit.
Patrascu a declarat ca, la simularea de azi, au luat parte inclusiv reprezentanti ai aeropoartelor din Satu Mare si Suceava, care intentioneaza sa organizeze exercitii similare in judetele lor. „O data la doi ani trebuie sa organizam astfel de simulari pe aeroporturile din tara iar acum a venit randul Maramuresului. Din cate stiu eu nu a mai avut loc un exercitiu de o asemenea amploare in judet”.
Criminalistii, pusi sa caute cutia neagra prin tufisuri
Medicul Dan Roman, cel care a coordonat interventia pe partea de asistenta medicala, a explicat ca misiunea nu a fost deloc usoara. „La un moment dat ne-am dat seama ca ne lipseau cinci victime. Turnul ne raportase 35 si ne lipseau cinci. Impreuna cu pompierii, jandarmii am cautat in tufisuri si am descoperit pana la urma ranitii”, a relatat seful SMURD Maramures.
Nici procurorii si criminalistii nu au avut o zi usoara, avand in vedere ca au fost chemati la fata locului pentru investigatii. Li s-a cerut sa reactioneze exact ca in cazul unui dezastru, adica sa identifice posibilii martori, sa stranga documentele referitoare la zbor si sa culeaga absolut toate probele de la fata locului. Bogdan Gabor, unul dintre cei doi procurori delegati sa se ocupe de ancheta a declarat ca in zona au fost deplasate echipe de cercetare complexe, din care au facut parte inclusiv inspectori ai muncii. Criminalistii au cautat inclusiv „cutia neagra”, pe care au si gasit-o, la 70 de metri sud de zona in care a avut loc presupusul dezastru.
Campania electorala a influentat ziua accidentului aviatic
Ca o prima concluzie, simularea a decurs in parametri normali, dupa cum au relatat autoritatile. Sefii serviciilor de interventie au declarat ca nu isi doresc un astfel de eveniment, dar ca trebuie sa faca astfel de exercitii pentru a fi pregatiti in caz de nevoie. Tot ei au explicat ca in judet pun probleme toate cazurile in care exista peste patru victime si ca de aceea e nevoie de o coordonare extrem de buna intre cei care intervin pentru primul ajutor, respectiv pentru tratamentul ranitilor si indepartarea pericolului. De asemene ar vedea utila achizitionarea unui elicopter, care sa ajute la transportul victimelor de accidente din zonele mai putin accesibile.
In cazul unui eveniment real de acest gen, coordonatele problemei se schimba, panica si agitatia fiind cuvintele de ordine. Tocmai de aceea, „acest exercitiu are un rol benefic”, a aratat prim-adjunctul inspectorului sef de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, maiorul Ionita Sarb.
Reprezentantul Institutiei Prefectului, Dan Buca, a aratat ca simularea accidentului aviatic din Baia Mare era initial programata pentru inceputul lunii mai, dar, din cauza ca directorul aeroportului, Mihai Patrascu, a candidat la alegerile partiale pentru postul de primar al orasului s-a decis amanarea exercitiului. El a adaugat ca intreaga actiune a fost filmata de catre reprezentantii unitatilor de interventie si ca imaginile urmeaza sa fie analizate foarte atent pentru a se vedea unde s-a gresit si unde au existat probleme tehnice. Concluziile finale vor fi trase abia saptamana viitoare, urmand ca exercitii asemanatoare sa fie organizate si in alte zone din judet, pentru a se vedea capacitatea de interventie a fortelor de ordine si prim-ajutor.
FOTO: Simulare accident aviatic aeroport – Baia Mare (c) eMaramures.ro
Sursa: Larisa Cordea si Gabriela Kuhajda