![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
Vezi GALERIE FOTO
Hectare intregi mistuite de foc in varful Gutai, Creasta Cocosului. Flacarile au putut fi vazute, ieri seara, 25 august, din localitatile de pe vaile Marei si Cosaului, dar si din orasul Cavnic. Mai multi localnici din comunele Ocna Sugatag si Desesti au spus ca imaginea era de-a dreptul apocaliptica. Focul se extindea pe masivul muntos, propagand o lumina terifianta care se vedea de la zeci de kilometri departare. Locul greu accesibil si periculos, precum si conditiile de lucru dificile, au facut ca pompierii din Sighetu Marmatiei sa fie nevoiti sa renunte, pana in zori, la interventie.
Incendiul a fost semnalat autoritatilor in cursul dupa-amiezii de ieri, 25 august. Focul a afectat locul numit Valea Secaturii din Muntii Gutai si, din cauza vantului puternic, s-a extins si nu a mai putut fi tinut sub control. La fata locului au intervenit pompierii din Sighetu Marmatiei care, la caderea noptii, nu au mai avut cum sa continue interventia, din cauza zonei inaccesibile. In cursul diminetii, efective numeroase de pompieri, localnici si angajati silvici vor incerca sa stinga incendiul care ameninta sa cuprinda intreg masivul muntos.
ACTUALIZARE 1:
La orele diminetii, focul se dezlantuia, facand ravagii si extinzandu-se pe zeci de hectare.
Oameni din localitatile Maramuresului istoric au lasat totul deoparte pentru a da si ei o mana de ajutor pompierilor aflati pe munte. De asemenea, au fost mobilizati la interventie silvicultori, turisti, precum si alti voluntari.
“La 4.30, azi-dimineata erau flacarile prea mari, nu te puteai apropia la mai mult de 15-20 metri. Am pornit pe caldarea pe unde se urca pe platou si am inceput sa stingem, restul oamenilor au ajuns pe la 9.00 dimineata. Sus ardea ingrozitor, era fum si erau zone unde nu puteai apropia din cauza caldurii de la flacari”, a spus Iulian Muresean, un localnic din Cavnic care a participat la stingerea incendiului.
ACTUALIZARE 2:
Echipaje de pompieri si mai multi voluntari au incercat, inspre amiaza, sa urce pe versant, insa au fost nevoiti sa renunte, din pricina terenului inaccesibil si a riscului accidentarii. In zona au sosit utilaje care decoperteaza pamantul pentru a impiedica propagarea focului inspre padurea de brad din apropierea orasului Cavnic.
Flacarile au afectat intregul platou Creasta Cocosului, vegetatia uscata fiind aproape in intregime distrusa de foc. Lupta cu flacarile continua, mai multi oameni din orasul Cavnic alaturandu-se pompierilor si celorlalti voluntari.
Oamenii spera sa vina o furtuna, unica solutie viabila care ar putea elimina dezastrul. In jurul orei 12.00, la fata locului au ajuns prefectul judetului Maramures si directorul Directiei Silvice.
Autoritatile exclud posibilitatea sosirii, in cursul zilei de azi, a unui elicopter care sa intervina pentru stingerea focului. Potrivit acestora, interventia aeriana s-ar putea face abia maine, 27 august, daca situatia o va impune.
ACTUALIZARE 3:
Conform estimarilor prefectului judetului Maramures, aproximativ 200 de oameni din Cavnic, Sisesti si Mara si in jur de 20 de militari ISU au fost mobilizati pentru a stinge flacarile ce au cuprins versantul Gutai.
“Incendiul care acum doua saptamani a izbucnit in zona Creasta Cocosului s-a reactivat, in parte din cauza vegetatiei extrem de uscate, in parte din cauza unei posibile interventii a culegatorilor de fructe de padure sau a altor turisti. Se lucreaza cu aproximativ 200 oameni, apartinand primariilor din zona. De asemenea, in jur de sapte-opt utilaje lucreaza in zona pentru a crea un culoar de protectie astfel incat focul sa nu se extinda. Practic se incearca decopertarea solului pe o latime de trei-patru metri, astfel incat flacarile sa nu se propage prin vegetatia uscata”, a spus prefectul judetului, Sorin Rednic.
Primarul orasului Cavnic considera ca dezastrul produs pe munte va avea repercusiuni grave asupra turismului din zona.
“Este un eveniment nedorit, provocat probabil de niste oameni iresponsabili. Oamenii din Cavnic sunt foarte receptivi si sar intotdeauana in ajutor, deci se doreste ca acest incendiu sa fie stins. Dimineata oamenii s-au mobilizat si din Cavnic participa in jur de 50-60 de oameni la aceasta actiune de stingere a incendiului. Este pacat, Creasta Cocosului este arhicunoscuta, iar distrugerile sunt mari. Este o lovitura deosebita”, a declarat Alexandru Drogos, primarul orasului Cavnic.
ACTUALIZARE 4:
Oamenii s-au straduit sa tina focul sub control, cu toate acestea suprafete intregi de jnepenis au fost distruse de flacari. Potrivit reprezentantilor ISU, pana in acest moment aproximativ 40 de hectare de vegetatie au fost mistuite de foc.
In jurul orei 15.00, in zona a sosit inspectorul sef al ISU Maramures, Ioan Pop. Autoritatile au interzis accesul turistilor in perimetrul afectat de incendiu. Un echipaj SMURD si cativa angajati ai Salvamont sunt pregatiti pentru a interveni in caz de accidente.
Reprezentantii ISU ne-au informat ca focul a fost reactivat si arde mocnit pe strada Sudului din Baia Mare. De asemenea, incendii de vegetatie uscata au mai izbucnit intre localitatile Satulung si Fersig, in Satu Nou de Jos si, de asemenea, in Busag.
Foto: Incendiul de vegetatie in Muntii Gutai (c) eMaramures.ro si Lucian Petru Goja
CITESTE SI:
- ACTUALIZARE 5 – FOC – Incendiu violent, in apropierea Combinatului Cuprom din Baia Mare (VIDEO si GALERIE FOTO)
- ACTUALIZARE – INCENDIU – Flacarile au afectat 40 de hectare de teren, in apropierea localitatii Mocira
Sursa: Andrei Gherghel