![]() |
![]() |
Vezi VIDEO – protestul angajatilor
Vezi VIDEO – marsul muncitorilor
Peste 300 de angajati ai Romplumb s-au strans in acesta dimineata , 7 octombrie, in curtea societatii pentru un protest de amploare impotriva inchiderii uzinei. Oamenii, dotati cu pancarte si fluiere, au strigat „Unitate!”, atunci cand in fata lor a aparut directorul companiei, Vasile Uta, si primarul municipiului, Catalin Chereches. Acestia din urma le-au promis muncitorilor ca uzina va ramane deschisa timp de sase luni, insa protestatarii nu s-au lasat induplecati sa inceteze greva, intreband autoritatile ce vor face dupa ce acest interval va fi trecut si cu ce isi vor hrani copiii dupa ce Romplumb se va inchide.
Dupa ce vinerea trecuta, 30 septembrie, angajatii societatii Romplumb Baia Mare au pichetat Prefectura Maramures, in semn de revolta fata de inchiderea uzinei, astazi, 7 octombrie, muncitorii s-au mobilizat din nou pentru a protesta, incercand sa-si salveze locurile de munca. Actiunea a fost organizata tocmai de Ziua Internationala a Muncii Decente, in plan fiind un mars pe strazile municipiului . Oamenii s-au strans inca de la ora 8.00 pe platforma societatii. Lor li s-au alaturat si sindicalisti din Satu Mare, Carei si Zalau. In fata muncitorilor au venit apoi, rand pe rand, liderii de sindicat, dar si directorul uzinei, Vasile Uta, si primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
La un pas de suspendare
Marsul de protest a fost insa la un pas de a fi suspendat, dupa ce liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu, le-a sugerat angajatilor ca n-ar fi rau daca actiunea s-ar limita la greva din curtea societatii. Sindicalistul a motivat ca s-au primit promisiuni din partea autoritatilor maramuresene ca societatea va functiona inca sase luni. Recomandarea liderului de sindicat n-a fost deloc agreata de angajatii uzinei.
“Va fi decizia dumneavoastra daca ne continuam actiunea de protest sau va fi o actiune in interiorul uzinei”, a sugerat Florin Hossu.
Presedintele Federatiei Metamar, Mircea Scantei, a aratat ca gestul muncitorilor de a merge pana la capat cu protestul, marasaluind pe strazile municipiului Baia Mare, a fost unul binevenit pentru a trage un semnal de alarma ca societatea Romplumb trebuie sa functioneze.
“Apreciez in mod deosebit faptul ca nu mai credeti in minciuni, ca nu mai credem in lacrimile unor politruci care vin si ne promit ca nu se va intampla nimic rau cu aceasta companie. Cerem in mod deosebit ca societatea Romplumb Baia Mare sa existe. Este singura societate din Romania care mai proceseaza plumb, minereu de plumb”, a declarat Mircea Scantei.
Lozinci cenzurate
Oamenii au fost atentionati ca ar trebui sa scandeze doar anumite lozinci, evitand exprimari de genul „Jos Guvernul” si ca mai bine ar fi sa pledeze doar pentru mentinerea locurilor de munca. Afirmatia liderului Cartel Alfa n-a ramas insa fara reactie in randul protestatarilor, care au susotit ca sindicalistul e mai temperat pentru ca i-ar fi frica de repercusiunile ce ar putea aparea in urma protestului de astazi.
“Lozincile noastre sa fie atata: Vrem sa muncim si protectie sociala”, a afirmat Florin Hossu.
In fata sindicalistilor a fost prezent si primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, care i-a incurajat pe oameni sa-si continue actiunea, motivand ca promisiunile venite de la nivel central nu sunt sustinute de documente concrete. In plus, edilul baimarean a aratat ca e nevoie de o alternativa, in cazul in care se va inchide societatea. Catalin Chereches a declarat ca s-au purtat discutii cu conducerea uzinei pentru implementarea altor proiecte, respectiv realizarea unei instalatii de prelucrare a bateriilor sau o fabrica de confectionat volane pentru industria auto.
“Eu nu am incredere in aceasta poveste cu sase luni au mai fost cateva povesti cu sase luni, tot din sase in sase luni se prelungeste aceasta moarte clinica”, a afirmat edilul baimarean.
La randul sau, directorul Romplumb, Vasile Uta, a precizat ca a primit si el promisiunea din partea autoritatilor ca uzina va functiona in urmatoarele sase luni, urmand ca decizia privind suspendarea autorizatiei integrate de mediu sa fie anulata.
“Ieri impreuna cu domnul Hossu am fost prezenti in biroul domnului Mircea Man unde ni s-a exprimat garantia ca se va rezolva anularea deciziei legate de mediu. Consideram ca promisiunea dansului va fi o certitudine pentru noi si ne vom putea continua activitatea in continuare”, a relatat Vasile Uta.
Satui de promisiuni
In ciuda promisiunilor, muncitorii si-au continuat protestul, mergand in mars de la uzina pana in fata Prefecturii, strigandu-si revendicarile pe strazile municipiului Baia Mare.
“Mergem la prefectura sa facem greva, sa mai mearga Romplumbul, sa stim din ce cauza se inchide. Am muncit aici 21 de ani si acum se inchide. Nu credem in promisiuni, in alea sase luni, dupa aia ce o sa facem?” – a comentat unul dintre protestatari, Romulus Roman.
Un alt muncitor a aratat ca in fiecare an, mai ales inainte de alegeri, li se promite marea cu sarea, iar situatia ramane la fel de grava.
“Sa ne aparam drepturile, acum ne tot duc cu zaharelul de-o gramada de timp. Promisiuni stim cum sunt: nu se respecta intotdeauna. Nu credem in ele, de 20 de ani suntem tot mintiti in fiecare an, mai ales inainte de alegeri”, a mentionat Vasile Andreicut.
Cu copiii la marsul de protest
Odata ajunsi in fata Prefecturii Maramures, angajatii au scandat ca vor locuri de munca si au amenintat ca vor organiza un alt protest la care sa isi aduca si copiii, deoarece au ajuns intr-o situatie disperata. De altfel, si astazi, unii dintre muncitori, pentru a le sensibiliza pe autoritati, au venit la mars cu micutii lor, strigand ca isi vor da odraslele la politicieni pentru a-i creste, deoarece ei nu vor mai avea ce sa le puna pe masa daca raman pe drumuri.
“Noi de aici nu plecam, nu plecam acasa, pana nu ne castigam existenta noastra”, au cantat intr-un glas protestatarii.
O delegatie formata din cinci sindicalisti s-a intalnit cu subprefectul judetului Maramures, Gyongyike Bondi, care le-a promis sprijin muncitorilor in demersurile lor pentru a beneficia macar de protectie sociala, daca societatea se va inchide. Totodata, oamenii au fost informati ca, in 10 octombrie, pe platforma industriala a uzinei va fi prezent presedintele companiei americane Universal Alloy Company, John Ball, cu care se va discuta pentru a fi gasita o alternativa, astfel incat oamenii sa-si poata castiga traiul.
Sursa: Camelia Tocaci