![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Aproximativ 50 de angajati ai Remin au declansat in aceasta dimineata, 26 septembrie, un protest spontan la sediul societatii de la mina Sasar. Oamenii sustin ca de trei luni nu si-au mai primit salariile si nu mai au din ce sa traiasca. Protestatarii sunt ultimii angajati care au mai ramas in cadrul Remin, ei ocupandu-se in special de paza unor puncte de lucru. Ei sunt decisi ca, in situatia in care nu isi vor primi banii, sa se blocheze in subteran, in mina de la Baia Sprie.
Angajatii Remin sustin ca au fost nevoiti sa apeleze la o astfel de forma de protest deoarece nu au primit niciun leu de trei luni. In plus, ei spun ca in aceasta perioada societatea nu le-a platit nici contributiile sociale.
Potrivit protestatarilor, in aceasta situatie sunt circa 170 de persoane. Participantii la protest ameninta ca daca nu isi vor primi banii se vor bloca in subteran, in mina Baia Sprie.
„Am venit sa imi exprim nemultumirea pentru ca nu mi-am primit salariul de trei luni. Ma mai ajuta tata care e pensionar, am un copil pe care trebuie sa il trimit la scoala, trebuie sa ii cumpar caiete. Daca nu o sa se gaseasca o solutie, daca nu ne vom primi banii si daca nu ne vor plati contributiile, ne vom bloca in subteran”, a spus unul dintre protestatari.
O femeie a spus ca pana acum nu s-au primit decat promisiuni ca se vor face platile, iar angajatii au ajuns la capatul rabdarii. „Nu ne dau banii de atatat timp, de trei luni. Ni se spune ca azi, ca maine, ca sa avem rabdare, dar s-a terminat rabdarea asta. Nu iti poti plati curentul, nu iti poti cumpara in casa ce iti trebuie. Vine iarna, trebuie sa luam lemne. De unde bani?”, s-a intrebat o angajata a companiei Remin.
Salariatii de la Remin planuiau sa se blocheze in mina zilele trecute, insa ei au fost induplecati sa incerce mai intai sa rezolve acest conflict printr-un dialog cu conducerea societatii.
„I-am rugat sa nu intre in subteran pana cand nu epuizam orice posibilitate de dialog social. Scopul nu este de a ajunge la proteste extreme, ci de a ne lua salariile si de a ni se plati contributiile sociale, ca dumneavoastra sa aveti in continuare calitatea de asigurat medical si sa puteti beneficia de asigurarile sociale care sunt date de statul roman”, a spus Stefan Petricean, liderul Confederatiei Sindicale Meridian Maramures.
Printre protestatari a ajuns si Ovidiu Galca, directorul Remin, care a incercat sa detensioneze situatia. Potrivit acestuia, societatea are banii necesari pentru plata salariilor, ca urmare a vanzarii a 506.000 tone de pirita aurifera, insa nu pot fi folositi.
„Totul a plecat de la subfinantarea pe care statul a acordat-o activitatii de conservare si de inchidere a perimetrelor miniere. Din necesarul pe care Ministerul Economiei l-a fundamentat pentru anul in curs s-au primit circa 20% din bani. Durerea cea mai mare pe care o avem toti e ca sunt banii pe care i-am obtinut din valorificarea piritei aurifere, dar accesul la ei este blocat. Este o contestatie depusa anul trecut de ANAF pe rolul Tribunalului Timis si asteptam solutionarea acestei contestatii. Daca acea contestatie este respinsa, s-ar putea debloca banii pentru activitati curente”, a declarat Ovidiu Galca.
Remin SA Baia Mare a intrat in insolventa in 2009, iar capitalul social al companiei este detinut de Ministerul Economiei, in gestiunea sa fiind numeroase halde de mina si iazuri de decantare in care sunt depozitate zeci de milioane de metri cubi de steril minier.
Sursa: eMM.ro