112

Accident rutier azi-noapte pe DN 1C. Şoferul a adormit la volan şi a ajuns cu maşina în câmp

Azi noapte, în jurul orei 02,00, un bărbat în vârstă de 56 de ani din Baia Sprie conducea un autoturism pe DN 1C, dinspre Dej înspre Baia Mare. Pe fondul oboselii, însă, acesta a adormit, a părăsit partea carosabilă şi sărind peste un şanţ, a ajuns cu autoturismul pe un câmp. Bărbatul a fost transportat la spital pentru efectuarea unor investigaţii medicale. Din fericire, nu a suferit leziuni grave şi nu a necesitat internarea.

Unele studii arată că oboseala la volan este la fel de gravă precum condusul sub influenţa alcoolului. Oboseala se manifestă în mai multe etape: în prima fază se instalează neatenţia, după care încep să ne fie afectate abilităţile cognitive, ochii ne joacă feste şi timpul de reacţie scade. Apoi, după ce oboseala trece de un anumit prag, organismul cedează, existând astfel riscul de adormire.

Pentru prevenirea unor asemenea evenimente, poliţiştii vă recomandă să ţineţi cont de următoarele:

– Nu conduceţi mai mult de opt ore pe zi.
– Faceţi pauze regulate, de câte 15 minute fiecare, o dată la două ore.
– Dacă simţiţi că sunteţi obosit, opriţi într-un loc sigur gândindu-vă atât la siguranţa dvs. cât şi a celorlalţi. Dacă vă aflaţi pe autostradă, nu opriţi pe banda de urgenţă.
– Plănuiţi rutele în aşa fel încât să fie posibil să faceţi pauzele necesare, inclusiv cazarea, dacă e nevoie să rămâneţi undeva peste noapte.
– Nu porniţi la drum lung dacă ştiţi că sunteţi obosit.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *