Vezi VIDEO
O statistica ingrijoratoare a iesit la iveala la finalul primului semestru din acest an de invatamant, in Maramures. 384 de copii au abandonat scoala, dupa doar cateva luni de cursuri, in timp ce numarul absentelor totale s-a ridicat la aproape 900.000. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) au aratat ca grav este ca fenomenul absenteismului a capatat amploare la nivelul claselor primare.
O tendinta ce a putut fi observata in ultimele luni este cresterea numarului de absente in randul elevilor din clasele I – IV, comparativ cu anii anteriori, acestea depasind 110.000. Fenomenul este cu atat mai ingrijorator, cu cat cauza principala este toleranta parintilor.
“Sunt ingrijorator de multe absente la nivelul invatamantului primar si lucrul acesta ne trimite catre o chestiune care este relevanta si, in acelasi timp, ar trebui sa fie un semnal de alarma. Noua ni se pare ca familia incurajeaza absenteismul la varsta mica si incurajarea aceasta va avea efecte mai tarziu, pentru ca elevul se formeaza sub influenta familiei”, a explicat purtatorul de cuvant al Inspectoratului scolar Judetean Maramures, Pavel Filip.
Un numar mare de absente se inregistreaza si in randul elevilor de la grupurile scolare, in special al celor din clasele a XII-a sau a XIII-a, totalul acumulat in primul semestru, in unitatile de invatamant din Maramures fiind de 900.000. Mai grav este ca, la nivelul judetului, in acelasi interval, 384 de copii au renuntat la scoala.
“Abandonul scolar poate sa fie determinat de cauze multiple, de la cele economice la cele care vizeaza mediul si educatia familiei si inclusiv psihologia copilului. Consideram ca abandon scolar orice copil care nu si-a incheiat ciclul scolar pe care l-a inceput si nu a obtinut o forma de calificare scolara. La nivel de judet, vorbim de 384 de abandonuri scolare”, a precizat Pavel Filip.
Sprijinul acordat parintilor si consilierea psihologica sunt primii pasi care trebuie facuti in scaderea numarului de absente al elevilor. In plus, continuarea studiilor este incurajata si prin programele sociale, de tipul “Bani de liceu” sau “Euro 200”.
Sursa: Gabriela Kuhajda