Actualitate

18 octombrie, Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, marcată de poliţişti şi elevi ai Colegiului de Arte din Baia Mare

Poliţiştii au marcat astăzi Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane împreună cu elevii Colegiului de Arte Baia Mare.

Traficul de persoane este una dintre infracţiunile cel mai larg răspândite la nivel mondial, care s-a dezvoltat şi continuă să se adapteze la condiţiile sociale şi să se manifeste prin noi şi noi forme, pe baza unor cauze care diferă de la o regiune la alta, şi de la un mod de exploatare la altul.

Reducerea amplitudinii traficului de persoane poate fi realizată doar printr-o mai bună informare a cetăţenilor asupra drepturilor lor, informaţii care pot fi accesate şi prin apelarea numărului de HELPLINE 0 800 800 678 (apel naţional gratuit).

În dorinţa de a-i conştientiza pe adolescenţi cu privire la pericolele acestui fenomen, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au susţinut azi o sesiune de informare pentru elevii Colegiului de Arte Baia Mare.

S-a discutat despre cauzele care generează şi susţin fenomenul traficului de persoane, pornind de la cele de nivel macro-social (sărăcie, lipsurile şi ineficienţa sistemului de servicii sociale sau şomajul), comunitar (Standardul socio-economic scăzut, lipsa oportunităţilor de muncă din comunitate), familial şi individual.

S-a discutat despre imposibilitatea creionării unui profil al traficantului, deoarece acesta poate fi chiar o persoană din cercul de cunoştinţe şi despre cele mai folosite metode de racolare, scopurile pentru care victimele sunt exploatate şi mai ales despre modalităţi de prevenţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *