Prima zi a acestei luni este legata la romani de sarbatoarea martisorului, o traditie legata de inceputul de an, marcat la 1 Martie. Cu aceasta ocazie exista obiceiul de a se darui un cadou: un fir rosu impletit cu unul alb care simbolizau, rosul – dragostea, fertilitatea, iar albul – puritatea. La inceput, de firul impletit era legata o floricica. eMaramures ureaza tuturor cititoarelor ziarului electronic un 1 Martie vesel si o primavara frumoasa.
Unele legende populare identificate de etnologi ca fiind de filiera geto-daca spun ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte, in acestea fiind vorba si de zilele Dochiei, cele noua Babe si obiceiurile legate de acestea.
Martisorul se spune ca se poarta pana in momentul in care infloresc trandafirii sau visinii. Atunci firul rosu se pune pe un trandafir sau pe o ramura a unui visin. In alte regiuni, martisorul se poarta atat cat dureaza zilele Babelor sau pana la Florii, cand se scoate si se agata de crengile unui copac. Se crede ca daca pomul va rodi, omul va avea noroc.
De asemenea, incepand de azi, 1 martie, si pana pe 9 martie se sarbatoresc Babele. Se spune ca fiecare om isi poate alege inainte cu o zi sau chiar inainte de inceputul lunii martie o zi, pe care sa o declare ca fiind “baba” sa. Este un obicei care inca se mai pastreaza in Maramures la fiecare inceput de martie, atunci cand sunt sarbatorite Zilele Babelor.
Numarul “babelor” este diferit de la o zona geografica sau etnografica la alta, astfel ca aceasta perioada poate fi de 3, 6, 9, 12 sau chiar 24 de zile. De asemenea, oamenii de la tara obisnuiesc sa prognozeze in functie de “zilele babelor” chiar si cum va fi vremea in cele patru anotimpuri.
Obiceiul cu ”Zilele babei” este legat de legenda Babei Dochia. De altfel, este o sarbatoare populara care se suprapune cu una religioasa, cea a Sfintei Evdochia, sarbatorita la 1 martie.
Sursa: eMM.ro