Actualitate

Vremea caldă a favorizat apariţia căpușelor în parcuri. Ce spun veterinarii

Vremea caldă din ultimele zile este ideală pentru înmulţirea căpuşelor. Este avertismentul medicilor veterinari, în acest sezon. O înţepătură de căpuşă poate îmbolnăvi uşor un câine. Şi la oameni consecinţele sunt grave. Se poate ajunge la paralizie sau chiar la moarte.

Pentru proprietarii de animale, vremea caldă din ultimele zile a fost prilejul perfect pentru a ieşi în natură. Plimbările au venit, însă, cu un cost. Pe malul Someşului, populaţia de căpuşe a explodat. Iar situaţia ar putea fi la fel în toată ţara, potrivit Observator.

“Toată lumea crede că aceste căpuşe sunt active doar în timpul sezonului cald. Nu, dimpotrivă. Le place foarte mult această temperatură, 10 – 15 grade”, spune Sergiu Bonea, medic veterinar.

Zeci de oameni au ajuns la veterinar în ultima săptămână pentru a-şi trata animalele din cauza înţepăturilor.

Căpuşele sunt deosebit de periculoase şi pentru oameni. Pot transmite boala Lyme, care duce la paralizie şi chiar la moarte. Medicii spun că este esenţial ca o căpuşă să fie scoasă din piele, la maximum 20 de ore. Dar nu oricum.

“Nu puneţi benzină, ţigară, aşa ceva nu este voie. Deci se scoate efectiv cu o pensetă. Invers cum se învârt acele de ceasornic şi în sus”, mai spune medicul veterinar.

În ultimii şapte ani, peste 6.500 de români au ajuns la spital cu înţepături de căpuşă. Dintre aceştia, 98 au fost diagnisticaţi cu boala Lyme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *