Stiri nationale

VIZAT – Fostul director al SRI Virgil Magureanu s-a prezentat la Parchetul General

Fostul director al SRI Virgil Magureanu s-a prezentat miercuri la Parchetul General, in aceeasi zi in care procurorii militari au anuntat ca vor continua ancheta in dosarul “Mineriada” pentru infractiune contra umanitatii si ca au extins urmarirea penala asupra altor persoane.

“Pana nu se lamuresc de catre instanta circumstantele acestor regretabile victime…”, a declarat Magureanu la intrarea in Parchetul General, adaugand ca nu isi reproseaza nimic “in legatura cu morti”.

“Ca urmare a ordonantei procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de infirmare a solutiei si confirmare a ordonantei de catre judecatorul de camera preliminara din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorii militari continua ancheta in dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990”, se arata intr-un comunicat al Parchetului.

Astfel, prin ordonanta nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea incadrarii juridice si efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g si j din Codul penal constand in reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din dimineata zilei de 13 iunie 1990, soldata cu decesul a patru persoane si ranirea prin impuscare a altor trei, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane in zilele de 14 si 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declansat de catre muncitori din unele centre industriale si bazine carbonifere din tara.

Prin aceeasi ordonanta s-a dispus extinderea urmaririi penale cu privire la participarea altor persoane la savarsirea faptelor descrise anterior, anunta Parchetul.

“In perioada urmatoare vor fi audiate persoanele fata de care s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii prev. de 439 lit. a, g si j din Codul penal si care la data evenimentelor detineau functii de conducere la nivelul structurilor civile si militare ale statului, precum si in cadrul unor unitati economice”, se precizeaza in comunicat.

Sursa: Agerpres