Sanatate

VICTIME – CANICULA – Maramuresenii inrosesc linia telefonica a serviciului de ambulanta (VIDEO)

FOTO: Lesin in strada (C) eMM.roVezi VIDEO
Caldura le creeaza numeroase probleme de sanatate maramuresenilor. Peste 160 de persoane au solicitat, in cursul zilei de ieri, primul ajutor, iar astazi, odata cu instalarea codului galben de canicula, a fost semnaltat si un caz de lesin, pe o strada din Baia Mare. Majoritatea pacientilor care au cerut ajutorul ambulantei au acuzat stari de slabiciune, din cauza disconfortului termic. Lesinul de astazi s-a produs, insa, pe fondul consumului de alcool.

Barbatul care a cazut in strada a avut nevoie de ingrijiri medicale de specialitate si a fost transportat de urgenta la spital pentru ca a dat cu capul de o bordura. “Am ametit si am cazut. Aici in piata a fost…”, atat a putut sa le declare barbatul medicilor de pe salvare, in momentul in care i-au fost acordate ingrijirile medicale.

Oficialii Serviciului Judetean de Ambulanta Maramures sustin ca, in cele doua zile de canicula, numarul apelurilor de prima urgenta a crescut simtitor.

“In ultimele 24 de ore, numarul de solicitari a crescut cu 15-20%. In cursul zilei de ieri am avut un numar de 165 de solicitari pe intreg judetul Maramures. Bineinteles ca putem pune multe cazuri din acestea pe seama caniculei. Este vorba despre pacienti care se decompenseaza cardiac, respirator sau, din cauza deshidratarii, ajung sa cada pe strada”, a declarat directorul medical al Serviciului Judetean de Ambulanta, Zoltan Balko.

Cei care resimt cel mai mult disconfortul termic sunt varstnicii si, cu precadere, persoanele care locuiesc la etajele superioare ale blocurilor. “Majoritatea cazurilor sunt la blocuri, la etajele superioare sau in plina strada, in aglomeratie. Din ce am avut acum, recent, a fost pe strada, dar este vorba in special de pacientii cardiaci, care, din cauza unei ventilatii inadecvate, la incalzirea blocurilor – cum sunt la noi in oras -, se decompenseaza”, a mai aratat Zoltan Balko.

Pentru a evita situatiile neplacute si deshidratarea, medicii recomanda consumul de bauturi racoritoare plate si de apa, evitarea consumului de alcool si acoperirea capului, in cazul expunerii la soare intre orele 11.00 si 18.00. 

FOTO: Lesin in strada (C) eMM.ro
Sursa: Anca Popescu