Actualitate

VERDE LA PAUZE – Muncitorii de la salubrizare si de pe spatiile verzi din Baia Mare n-au spor fara manele, seminte si umbra (VIDEO)

 Foto: Muncitori salubrizare Baia Mare (c) eMaramures.ro
 Foto: lucratori spatii verzi Baia Mare (c) eMaramures.ro

Vezi VIDEO
Maramuresenii au o vorba potrivit careia nu e bine sa te apuci de lucru cu burta goala, iar unii dintre muncitorii care se ocupa de intretinerea spatiilor verzi din Baia Mare precum si cei de la salubrizare chiar tin cont de ea. Ca sa aiba spor toata ziua, acestia sparg niste seminte intre dinti pe ritmul manelelor pe care le asculta la telefoanele mobile, iar apoi se apuca sa taie balariile de prin oras. Nu prea mult timp, pentru ca in aceste zile caniculare sefii le-au dat ”verde” la pauze. 

Tolaniti in iarba, neaparat la umbra unor tufe, muncitorii sunt fericiti ca pot sa isi ia pauza cand vor, pentru ca sefii lor, la fel de toropiti de caldura de afara, se refugiaza in birourile cu aer conditionat. Programul de lucru al angajatilor firmelor care se ocupa de transformarea urbei in parc este destul de flexibil, iar in conditiile date si pauzele sunt mai dese. Din letargie, muncitorii ies doar cand sunt filmati.

Surprinsi chiar in timpul unui moment de odihna pe zona verde de langa gara Baia Mare, cativa oameni de la Drusal au dat din colt in colt cand s-au vazut in obiectiv. “Suntem la munca. Ce sa facem? Acuma e pauza de masa… De vreo 30 de minute stam asa. Unii cu seminte, altii… Programul nostru e pana la 15.30, de dimineata de la 7.00. Acuma, no, e 8.30, da am obosit. Ne odihnim si continuam”, a declarat unul dintre muncitori..

Ceva mai impacientati au fost cativa muncitori de la Romprest, firma care a preluat recent contractul de intretinere a spatiilor verzi de la Rosal. Acestia, filmati in timpul ce se relaxau in ”pauza de hidratare”, au parut destul de deranjati, motivul fiind si ora matinala. Societatea s-a apucat de lucru doar de trei saptamani in Baia Mare, avand semnat un contract cu o durata de patru ani cu Primaria Baia Mare. Obiectivele fixate sunt indraznete, mai ales ca autoritatile vor ca municipiul sa devina o oaza verde. 

Foto: lucratori spatii verzi Baia Mare (c) eMaramures.ro

In prezenta reporterului, muncitorii s-au pus pe treaba dar au avut si scuzele la ei… “Nu mai suntem in pauza. Cand am fost acolo pe iarba nu am avut sculele. De la 7.00 incepem, dar acuma n-am avut sculele la noi…”, a declarat unul dinte muncitori. Un altul a explicat cum e cu programul. “Pauza nu o fost numa vreo 10-15 minute. Acuma ne-am relaxat si noi cu seminte, muzica, ce avem si noi…”, a explicat unul din angajatii Romprest.

Unul dintre sefii muncitorilor, Ioan Cardos de la Drusal, a fost destul de indulgent, aratand ca in zilele caniculare sunt trecute cu vederea pauzele dese ale subalternilor. “Programul e putin mai lejer pe perioada de canicula, in sensul in care, la fiecare ora le-am recomandat ca 10-15 minute sa se retraga la umbra. Bineinteles primesc si apa minerala intr-o perioada din asta. La o ora, 10-15 minute pot sa stea. Este si o munca foarte grea. Aceasta pauza poate sa fie chiar si de 20-30 de minute daca se simt slabiti “, a declarat Ioan Cardos. 

Foto: lucratori spatii verzi Baia Mare (c) eMaramures.ro

Sursa: Anca Popescu