Politica

Valeriu Zgonea, trimis în judecată. Acuzaţiile care i se aduc sunt foarte grave

Valeriu Zgonea, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploiești. Aceştia au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului, președinte al Camerei Deputaților la data faptei, pentru infracțiunea de trafic de influență.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în perioada cu iulie 2012 – aprilie 2013, când îndeplinea funcția de președinte al Camerei Deputaților și totodată vicepreședinte al unei formațiuni politice, “inculpatul Zgonea Valeriu – Ştefan a acceptat promisiunea făcută de inculpatul Dobrică Dumitru, consilier județean, privind primirea de foloase necuvenite pentru sine, în schimbul  influenței pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcționari publici și a promis că-i va determina  să numească într-o importantă funcție publică  o rudă a lui Dobrică Dumitru“.

Casă de vacanţă şi excursii exotice

Potrivit probelor adunate de către procurori,  Zgonea a primit de la Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna.

“La data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu – Ștefan, persoana respectivă a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu.

Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu -Ștefan, persoana respectivă și-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale”, se mai arată în rechizitoriu.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii până la concurența sumei de 62.143 lei.

Acord de recunoaştere a vinovăţiei

În aceeași cauză,  inculpatul Dobrică Dumitru, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Buzău în perioada iunie 2004-decembrie 2013 și administrator şi acționar al unei societăți comerciale, a încheiat un acord  de recunoaştere a vinovăţiei.

 

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului București, cu propunerea de menținere a măsurii controlului judiciar și a măsurii asigurătorii dispuse.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *