Actualitate

Un primar din NV României vrea autonomie. Ce alianță se va semna în viitorul apropiat

După ce primarii orașelor Cluj-Napoca, Timișoara, Arad și Oradea au lansat în week-end Alianța Vestului, un parteneriat între primarii PNL din Timișoara, Cluj-Napoca, Arad și Oradea, Cătălin Cherecheș primarul municipiului Baia Mare lansează o nouă provocare: Alianța Transilvania de Nord.

Cherecheș vrea să aducă împreună municipiile Baia Mare, Satu Mare, Zalău, Carei și Sighetu Marmației pentru a facilita astfel absorbția fondurilor europene pe zona de infrastructură.

„Noi, municipiul Baia Mare, am inițiat o astfel de asociere care se va numi Transilvania de Nord, cu Baia Mare, Satu Mare, Zalău, Carei, Sighetu Marmației, Seini. Ideea pe care mergem este cea a infrastructurii, drumul rapid Baia Mare – Satu Mare, cu centura municipiului Baia Mare, drumul rapid Baia Mare – Zalău, care să se intersecteze în Autostrada Transilvania. Avem deschiderea spre Ucraina, cu un pod de mari dimensiuni. Aceste puncte strategice sunt prevăzute în Masterplanul pentru Transport”, a precizat Cătălin Cherecheş.

În noua alință primarul de Baia Mare vrea să aducă și Consiliile Județene pentru a facilita relația dintre unitățile aflate în  subordinea administrațiilor județene.

„În România funcţionează foarte multe asociaţii intercomunitare pe apă, deşeuri etc dar ele sunt la nivelul judeţelor. Vrem să le transformăm la nivelul unor regiuni. Automat şi populaţia din Baia Mare merge la o fabrică din Satu Mare şi are nevoie de drum. Suntem punct nodal între România, Ungaria şi Ucraina. Şi cunoaşteţi interesul UE pentru Ucraina. Iar drumurile nu sunt dezvoltate la capacitatea dorită. Este foarte util să nu ne uităm doar în curtea noastră. Trebuie să vedem cum e în Nordul Transilvaniei, în Nordul Moldovei, în Dobrogea şi aşa mai departe astfel încât dezvoltarea economică să fie coerentă, încât să se dezvolte şi celelalte politici de educaţie, programe sociale etc”, a mai spus edilul băimărean.

One Response

  1. Inainte de a se alia, ar trebui sa vada ce fac alte unitati administrativ teritoriale pentru a elimina birocatia , a usura, in limitele legii, viata cetatenilor si nu in ultimul rand sa respecte legea si primarul, angajatii institutiei si consilierii locali, apoi sa pretinda acelasi lucru cetatenilor. In alte orase, chiar din cele amintite de primar, cetatenul de peste 70 de ani , la calatoriile locale, face dovada varstei de actul de identitate, nu un CASPEV, cotizatii, drumuri, abonamente. Baia Mare e un oras care are si cartiere nu numai centru. Spatiile verzi sunt sistematic distruse sub ochii si cu stiinta autoritatilor ( ca sa nu spunem intentionat cu ajutorul acestora), “paznicul” protectiei mediului ocupandu-secu obedienta, mai degraba de paza primarului. Dupa ce ne uitam atent in ograda noastra putem visa la a fi fauritorii unei aliante care sa ne faca vestiti, sau mai vestiti – ca oricunm cunoscut este primarul nu prin ce face ci cate spechuri are, cate paanglici taie, etc…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *