112

Sute de infracţiuni silvice de la începutul acestui an. Ce măsuri au luat poliţiştii

În urma acţiunilor desfăşurate pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice, poliţiştii au constatat 136 de infracţiuni, au aplicat aproape 2.000 de sancţiuni contravenţionale şi au confiscat peste 1.000 de metri cubi de material lemnos, precum şi autovehicule.

De la începutul lunii februarie, poliţiştii de ordine publică, sub coordonarea Direcţiei de Ordine Publică a Poliţiei Române, au desfăşurat, în ţară, acţiuni pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice.

Cele 859 de acţiuni şi controale au avut drept scop combaterea tăierilor ilegale de arbori şi a faptelor ilegale asociate din exploatarea, circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos.

Echipele de control au verificat 76 de exploatări forestiere, 54 de instalaţii de depozitare, 37 de ocoale silvice şi 685 de alte obiective care îşi desfăşoară activitatea în domeniu.

În urma activităţilor, poliţiştii au constatat 136 de infracţiuni şi au aplicat 1.973 de sancţiuni contravenţionale (446 prevăzute de Legea nr. 171/2010, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, în valoare de peste 900.000 de lei).

De asemenea, au fost confiscaţi peste 1.000 de metri cubi de material lemnos, în valoare de aproape 300.000 de lei, zeci de fierăstraie mecanice, topoare şi securi, fiind, totodată, indisponibilizate 6 atelaje hipo şi 8 autovehicule.

În activităţi au fost angrenaţi şi lucrători ai Gărzii Forestiere.

La data de 2 februarie a.c., poliţiştii din Suceava, au depistat, pe D.N. 176, un ansamblu rutier cu semiremorcă, în care erau transportaţi 50 de metri cubi de cherestea, fără documente de provenienţă şi însoţire. Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional, cu amendă de 10.000 de lei, fiindu-i reţinut şi certificatul de înmatriculare al semiremorcii, pentru lipsă I.T.P..

Ca măsură complementară, s-a dispus confiscarea cantităţii de cherestea, ce a fost predată în custodie Ocolului Silvic Vama şi confiscarea ansamblului rutier.

Tot în cadrul aceleiaşi acţiuni, pe aceeaşi arteră rutieră, un alt ansamblul rutier, încărcat cu 40 de metri cubi de lemn rotund, a fost oprit în trafic. Întrucât au fost constatate neconcordanţe între datele înscrise în avizele de însoţire şi metarialul lemnos transportat, din punct de vedere al diametrelor pieselor de lemn, s-a dispus sancţionarea contravenţională a societăţii comerciale de care aparţinea vehiculul, cu amendă de 6.000 de lei. Lemnul a fost confiscat şi predat în custodie Ocolului Silvic Vama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *