Afaceri - Economic

Supraacciza la carburanţi se reintroduce. Cu cât creşte preţul carburanţilor

Benzina și motorina se vor scumpi cu aproape 45 de bani/litru ca urmare a propunerii Ministerului Finanțelor Publice care vrea să mărească acciza la carburanți cu peste 22%, se arată într-un proiect de ordonanță pentru modificarea Codului fiscal.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice justifică această majorare prin faptul că încasările din accize au scăzut în primul semestru al acestui chiar dacă vânzările de carburanţi au crescut. De la 1 ianuarie 2017 preţurile carburanţilor s-au redus ca urmare a eliminării supraaccizei de 7 eurocenţi/litru şi a scăderii TVA cu un punct procentual.

“Din analiza comparativă a încasărilor din accize aferente semestrului I al anului 2017, faţă de semestrul I al anului 2016 a rezultat faptul că în primul semestru al anului 2017, încasările din accize aferente produselor energetice au scăzut cu 767.633.796 lei. Deşi în semestrul I al anului 2017 consumul de motorină a crescut faţă de semestrul I al anului 2016 cu 253.078,18 mii litri, iar cel de benzină fără plumb a crescut cu 58.854,08 mii litri, încasările au scăzut cu 634,34 milioane lei, respectiv 223,66 milioane de lei lei, motivele principale fiind scăderea, de la 1 ianuarie 2017, a nivelului accizelor prevăzut pentru motorină, respectiv a nivelului accizelor prevăzut pentru benzina fără plumb, precum şi scăderea cu un punct procentual a taxei pe valoarea adăugată”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă care vizează Codul fiscal, act normativ lansat în dezbatere publică.

Masura ar urma sa intre in vigoare la 1 septembrie.

 

Sursa:aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *